Van Rijn trekt 100 miljoen extra uit voor verpleeghuizen

Staatssecretaris Martin van Rijn.Beeld ANP

Eerder had staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) al gezegd dat er misschien tóch geld bij moest voor de verpleeghuizen. Nu komt hij alsnog met het besluit: de verpleeghuizen krijgen er 100 miljoen euro bij.

Het geld is bestemd voor extra personeel, bevestigen bronnen in Den Haag. Het ministerie wil nog niet reageren. Het voorstel van Van Rijn moet nog worden besproken in de ministerraad, vrijdag. De 100 miljoen is voor verpleeghuizen die nu het verst achterblijven, is het plan.

Het wordt geen regeling waarbij alleen de verpleeghuizen die nu op de 'zwarte lijst' staan wegens slecht functioneren er geld bijkrijgen. Dat zou zijn neergekomen op belonen van slechte prestaties.

Dat Van Rijn op zoek was naar extra geld werd al duidelijk toen hij de Tweede Kamer vorige week vroeg nog even geduld te hebben. Eigenlijk had hij de Kamer tijdens het reces uitgewerkte plannen zullen toesturen voor verbetering van de verpleeghuiszorg.

Scherp op ouderenzorg

Een unanieme Kamer heeft samen met de PvdA-staatssecretaris zelf onlangs het manifest 'Scherp op ouderenzorg' omarmd. Daarin pleiten schrijver Hugo Borst en ex-mantelzorger Carin Gaemers voor een personeelsnorm en een onderzoek naar de personeelsbezetting. Van Rijn moet de Kamer deze week alsnog uitleggen hoe hij dat manifest gaat uitvoeren.

Het is de tweede keer dat Van Rijn geld regelt voor de verpleeghuizen. Ditmaal gaat het om extra geld, afgelopen zomer ging het om het schrappen van een eerder geplande bezuiniging van 500 miljoen euro.

Het kabinet is meer dan voorheen bereid om iets extra's te doen, omdat het goed gaat met de economie, maar ook omdat de PvdA niet meer de enige regeringspartij is die extra geld vraagt voor de zorg. Ook de VVD profileert sinds deze zomer meer als een partij die de kwaliteit van de ouderenzorg wil vergroten. Achter de schermen klonk al langer dat extra geld voor de VVD bespreekbaar was.

Cultuuromslag

Hugo Borst en Carin Gaemers zeiden onlangs in een interview in Trouw dat extra personeel in verpleeghuizen niet meteen miljarden hoeft te kosten. Veel verpleeghuizen zijn al op de goede weg met kwaliteitsverbetering, het gaat er vooral om dat proces te versnellen.

Borst: "Er moet tijdelijk geld bij, om het vastgelopen systeem weer uit de knoop te halen. Geen enorme bedragen, dat is best te overzien. Staatssecretaris Van Rijn is goed bezig om een cultuuromslag in de verpleeghuiszorg te organiseren. Hij vroeg geduld. Ik zei: maar dan zijn de bewoners al dood, die hebben nú nodig dat er extra personeel op de werkvloer bijkomt".

Het manifest letterlijk overnemen, zou betekenen dat er een minimumbezetting komt van twee personeelsleden op acht bewoners. De oppositie vroeg twee jaar geleden al om zo'n personeelsnorm. Staatssecretaris Van Rijn vindt dat geen oplossing. Hij belooft een andere norm voor personeel. 'Niet voor elke groep bewoners dezelfde norm, dat werkt niet'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden