Van Rijn: Misschien toch meer geld verpleeghuizen

ouderenzorg | Staatssecretaris Van Rijn ligt in de Kamer weer onder vuur: de oppositie eist meer handen aan het bed in de verpleeghuizen. Gisteren zette hij de deur op een kier: wellicht komt er extra budget.

WILMA KIESKAMP en REDACTIE POLITIEK

Komt er na jaren extra geld voor personeel in verpleeghuizen? Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, langdurige zorg) heeft de deur op een kier gezet. Jarenlang zei hij dat de verpleeghuizen geld genoeg hadden om goede zorg aan hun patiënten te kunnen leveren. Nu laat hij uitzoeken hoeveel personeel er nodig is. "Als daaruit blijkt dat er meer geld nodig is, valt er natuurlijk over te praten", zei hij gisteren tegen de Kamer.

Van Rijn wil per 1 januari een nieuwe 'kwaliteitsnorm' invoeren voor de verpleeghuizen, die ook gaat over voldoende personeel. Het Zorginstituut Nederland werkt aan een concreet voorstel. Als daaruit blijkt dat er meer geld nodig is voor de langdurige zorg, wil Van Rijn daar naar kijken, al verwacht hij zelf dat het binnen het huidige budget kan.

Hij ligt onder vuur nadat 120.000 mensen een handtekening zetten onder een manifest van schrijver en presentator Hugo Borst. Hij eist betere verpleeghuiszorg en een constructieve samenwerking van regering en oppositie om dat snel voor elkaar krijgen. Borst' moeder woont in een Rotterdams verpleeghuis.

Van Rijn kiest voor de vlucht naar voren: hij heeft het manifest omarmd. "Dit is wat ik zelf ook wil. Net als Hugo Borst geloof ik niet in een 'kwik-fitje' hier en een 'kwik-fitje' daar, het moet structureel beter met de verpleeghuizen. Blijf ons opjagen en opjutten." Hij wil alleen niet beloven dat hij alle tien punten uit het manifest overneemt, zoals Borst vraagt en de oppositie in de Kamer eist.

Het manifest overnemen, zou betekenen dat er een minimumbezetting komt van twee personeelsleden op acht bewoners. De oppositie vroeg twee jaar geleden al om zo'n personeelsnorm. Van Rijn vindt dat geen oplossing. Hij belooft een andere norm voor personeel, per 1 januari, per situatie. 'Niet voor elke groep bewoners dezelfde norm, dat werkt niet'. De inspectie zal er op toezien.

De oppositie was teleurgesteld. Mona Keijzer (CDA): "Al twee jaar geleden heeft de Kamer in een motie gezegd: kom snel met een norm, en ga tijdelijk werken met 'twee op acht' als vuistregel." GroenLinks bereidt een nieuwe motie voor om Van Rijn onder druk te zetten; het geduld met de verpleeghuizen is op. Linda Voortman: "De tijd is voorbij dat we het aan de verpleeghuizen overlaten. Zij doen het niet." De Kamer wil ook dat verpleeghuizen niet meer dan 10 procent aan management mogen uitgeven. De VVD steunt dit voorstel.

Hugo Borst zat op de publieke tribune. "Ik word alleen maar verder bevestigd, er moet wat veranderen", zei hij na afloop. Hij zag hoe de Kamer ouderwets aan het bakkeleien was. Precies het tegenovergestelde van wat hij hoopte. Zijn eerste punt in het manifest: stop de politisering van het debat over de ouderenzorg, werk samen. Veel fracties gebruikten het debat om opponenten uit te dagen.

Dit keer was er kritiek op de VVD. PVV, SP, ChristenUnie, D66 en CDA vinden dat de partij vlak voor de verkiezingen opeens wel erg begaan is met de ouderenzorg.

"Gaat u de moties van de oppositie voor betere zorg nu steunen?'', schamperde Henk van Gerven (SP). "De VVD die het over leaseauto's heeft, ik kan er nog niet aan wennen", zei Keijzer, nadat VVD-Kamerlid Sjoerd Potters in het debat verpleeghuisdirecties het verwijt gaf "dat ze eerst denken aan hun leaseauto en dan pas aan de bewoners".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden