Van Rijn kampt met massale onrust over zorg

Een bezoeker van de publieke tribune werd vorige week gevraagd haar protest-shirt uit te trekken tijdens het debat over de volkspetitie Red de Zorg. Beeld anp
Een bezoeker van de publieke tribune werd vorige week gevraagd haar protest-shirt uit te trekken tijdens het debat over de volkspetitie Red de Zorg.Beeld anp

In aanloop naar de grote hervormingen in de langdurige zorg beloofde PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid vorig jaar tien vingers aan de pols te houden. Maar is dat wel genoeg?

Wilfried van der Bles

De overheveling van taken naar de gemeenten - begeleiding en ondersteuning van ouderen en gehandicapten, de jeugdzorg - betekende niet dat hij zich vanaf 1 januari nergens meer verantwoordelijk voor voelde. Hij gooide de boel niet zomaar over de schutting, was zijn boodschap.

Alarmbrief
De vraag is nu of de staatssecretaris aan tien vingers wel genoeg heeft, zoveel komt er op hem af. Vorige week stuurden de cliëntenorganisaties een alarmerende brief naar de Tweede Kamer met de boodschap dat ruim 400.000 mensen nog steeds niet weten waar ze volgend jaar aan toe zijn. Het gaat om mensen die in dit overgangsjaar nog dezelfde zorg krijgen als voorheen, maar die voor het einde van het jaar een herindicatie moeten krijgen. De gemeenten zijn daarvoor verantwoordelijk.

Daartoe moeten 'keukentafelgesprekken' worden gevoerd, maar volgens de organisaties liggen de gemeenten ver achter op schema. Ook klagen de organisaties over de insteek van veel gemeenten bij die keukentafelgesprekken - als het even kan: geen zorg.

Vernietigend rapport
Klachten zijn er ook over de stapeling van eigen bijdragen, waardoor mensen in financiële problemen komen. En over nog niet goed functionerende wijkteams en bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. Het is een greep uit brief en rapport van de cliëntenorganisaties.

Vandaag zal alles aan de orde komen tijdens het overleg dat de Tweede Kamer met Van Rijn heeft over de stand van zaken in de gemeenten. Maandag volgt het achtste debat over de bekende problemen met het persoonsgebonden budget. Aanleiding is deze keer het vernietigende rapport van de Nationale Ombudsman.

Demonstratie
Niet alleen patiënten en gehandicapten maken zich grote zorgen. Actiz, de organisatie van zorgondernemers, sloeg onlangs alarm over de wijkverpleging. Actiz verwacht daar dit jaar een tekort van 242 miljoen euro op basis van cijfers over de eerste maanden van dit jaar.

Ondertussen schreeuwt de FNV moord en brand over het verlies van 65.000 banen in de zorg door de bezuinigingen. 'Red de zorg' is de leus boven een petitie waaronder al 800.000 handtekeningen staan. Zaterdag organiseert de vakcentrale een demonstratie in Amsterdam.

Steun
Al met al genoeg stof om Van Rijn in serieuze politieke problemen te brengen. Maar in de Tweede Kamer is daarvan geen sprake. Natuurlijk hadden PVV, SP, CDA en GroenLinks hem vanwege de pgb-perikelen graag naar huis gestuurd, maar nog steeds kan hij rekenen op de steun van een meerderheid, inclusief het kritische D66.

Voor Van Rijn liggen de politieke problemen vooral buiten de Kamer, bij al die honderdduizenden Nederlanders die misschien niet echt geloven dat de zorg ten onder gaat (zoals de FNV-leus suggereert), maar die wel oprecht bezorgd zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden