Van Rijn gaat naar alternatieven zoeken voor uitbetalen pgb's

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS.Beeld anp

De Tweede Kamer debatteerde vanavond voor de zoveelste keer over de enorme problemen bij de uitbetaling van de persoongebonden budgetten (pgb). Nu dat de Sociale Verzekeringsbank niet lukt, moet er een andere oplossing komen.

Wilfried van der Bles

Staatssecretaris, ga op zoek naar alternatieven voor het huidige uitbetalingssysteem voor het persoonsgebonden budget (pgb). Haal vanwege aanhoudende problemen de verantwoordelijkheid daarvoor weg bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en leg die neer bij andere partijen: bij de gemeenten of zorgverzekeraars.

Met deze oproep aan staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid baarde VVD-woordvoerder Sjoerd Potters begin deze week opzien. Nog opzienbarender was dat de PvdA-fractie zich bij monde van Otwin van Dijk al snel bij de VVD'er aansloot.

Moties van wantrouwen
Immers, hoe groot de problemen het afgelopen jaar ook waren met het uitbetalen van pgb's, de regeringsfracties stonden steeds pal achter Van Rijn. Tien debatten zijn er vorig jaar gevoerd over de chaos bij het uitbetalen van de pgb's. Twee moties van wantrouwen kreeg Van Rijn om de oren. Maar dankzij de steun van PvdA en VVD overleefde hij deze steeds.

Door de ommezwaai van deze partijen is er plotseling een meerderheid in de Kamer om alternatieven te laten onderzoeken. Daar had een aantal fracties, zoals het CDA en de SP, vorig jaar al op aangedrongen.

Wat de VVD betreft zet de staatssecretaris die alternatieven nog voor de zomer op een rij. Dan is er nog anderhalf jaar de tijd, tot 1 januari 2018, om een ervan uit te werken. Van Rijn is daartoe bereid, zei hij vanavond tijdens een debat in de Kamer. Ook zijn collega Jetta Klijnsma zat achter de regeringstafel, omdat de SVB formeel onder haar hoede valt.

Aanleiding tot de ommezwaai van VVD en PvdA is een vernietigend advies van het Bureau ICT Toetsing (BIT), een bureau dat ict-projecten van de overheid toetst op de risico's.

Sinds 1 januari 2015 is de SVB verantwoordelijk voor het uitbetalen van het pgb. Dat liep al gauw massaal mis. Tienduizenden pgb-houders en zorgverleners kregen aanvankelijk geen geld of een verkeerd bedrag of kregen het veel te laat uitbetaald.

Houtje-touwtje
Met veel kunst- en vliegwerk kwam er later in het jaar verbetering in de betalingen, maar achter de schermen hielden de problemen aan. Het computersysteem van de SVB hing van houtje-touwtje aan elkaar. Het was duidelijk dat het voor de lange termijn moest worden vervangen door een compleet nieuw betaalsysteem.

Het eerste concept daarvoor werd voorgelegd aan het bureau BIT dat er vervolgens onlangs zeer kritisch over adviseerde. Nu zijn de staatssecretarissen bereid alternatieven te bestuderen, al houden zij vooralsnog vast aan de SVB als uitvoerder, zoals zij na het BIT-rapport al lieten weten.

De Kamer is niet eensgezind over de alternatieven. VVD en SP vinden dat de gemeenten en zorgkantoren - de twee instanties die de pgb's toekennen - ook verantwoordelijk worden voor de uitbetaling. De VVD sluit zelfs niet uit dat uiteindelijk toch de SVB de uitbetaling blijft uitvoeren, iets wat ook GroenLinks niet uitsluit.

D66 ten slotte heeft een alternatief, waarbij een reguliere bank (bijvoorbeeld de Rabo) zorg gaat dragen voor de betalingen. Maar wel met controle vooraf door gemeenten en zorgkantoren van de zorgbudgetten en daarop gebaseerde contracten met zorgverleners.

Dit spreekt ook Per Saldo aan, de belangenorganisatie van pgb-houders. D66 en Per Saldo hopen zo een eenvoudig en fraudebestendig systeem te bereiken. En dat was ook de bedoeling, toen de verantwoordelijkheid van de betalingen naar de SVB werd overgeheveld.

Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken was bij het debat aanwezig, omdat de Sociale Verzekeringsbank onder haar verantwoordelijkheid valt. Beeld anp
Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken was bij het debat aanwezig, omdat de Sociale Verzekeringsbank onder haar verantwoordelijkheid valt.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden