Van Rijn gaat gemeenten aanspreken op zorgtaken

Staatssecretaris bindt in na Kamerdebat over huishoudelijke hulp

Staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid zal alle gemeenten erop wijzen dat zij alleen na zorgvuldig onderzoek huishoudelijke hulp kunnen stopzetten. Dit nadat de rechtbank in Groningen dinsdag oordeelde dat de Friese gemeente Dantumadeel ten onrechte de huishoudelijke hulp aan een bejaard echtpaar per 1 januari had willen beëindigen, en de zaak niet had onderzocht.

De Tweede Kamer debatteerde gisteren voor de laatste keer over de twee grote decentralisaties in de zorg (langdurige zorg en jeugdzorg) voordat deze 1 januari ingaan. Renske Leijten (SP), Mona Keijzer (CDA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) vonden dat Van Rijn de gemeenten er actief op moet aanspreken dat ze zich aan de wet houden. Die schrijft een individueel onderzoek voor, zodat zorg op maat wordt geleverd. Houden gemeenten zich daar niet aan, dan kunnen mensen altijd naar de rechter stappen, zei Van Rijn aanvankelijk. Maar daarmee namen de Kamerleden geen genoegen. "U kunt niet verwachten dat de mensen waar het om gaat daartoe allemaal in staat zijn, ook financieel", zei Ellemeet. Uiteindelijk zegde Van Rijn toe dat hij alle gemeenten erop zal aanspreken.

Nu de cruciale datum van 1 januari nadert, wordt het ministerie van volksgezondheid overstelpt met vragen. Daarom is er samen met de patiënten- en cliëntenorganisaties een speciaal meldpunt ingericht voor vragen en problemen. Alleen gisteren al kwamen daar 160 vragen binnen, maar er zijn ook dagen geweest waarop 2000 vragen moesten worden beantwoord. De capaciteit is zodanig dat dit ook kan, aldus Van Rijn. In totaal is het meldpunt tot nog toe 8500 keer gebeld.

Op VWS is ook een speciaal team (het 'rapid response team') bezig om problemen in vaak ingewikkelde, zeer specifieke gevallen op te lossen. Daar zijn tot nog toe 44 meldingen binnengekomen. Die komen bovenop een lijst van driehonderd specifieke gevallen waarmee VWS al eerder aan de slag was. Leijten verweet de staatssecretaris dat hij pas in actie kwam nadat het tv-programma 'Nieuwsuur' over een paar van die gevallen had bericht. Maar dat ontkende Van Rijn: "Het lijkt wel alsof u ervan baalt dat we met oplossingen komen. We waren al bezig oplossingen te zoeken voor die gezinnen, nog voor Nieuwsuur daarover begon."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden