Van Rijn gaat confrontatie niet uit de weg

Staatssecretaris spreekt op FNV-demonstratie. PVV-Kamerlid Agema 'is welkom, maar mag niet spreken.'

Hij waagt zich vandaag hoogst persoonlijk in het hol van de leeuw. Staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid, verantwoordelijk voor miljarden bezuinigingen op de langdurige zorg, zal vandaag in Amsterdam spreken op de FNV-demonstratie 'Red de zorg'. De demonstratie is het voorlopige hoogtepunt van een FNV-actie die begon met een 'volkspetitie' tegen het beleid van Van Rijn. Daar staan inmiddels bijna 800.000 handtekeningen onder. Met vier van de vijf eisen van die petitie heeft hij geen moeite, zo liet hij onlangs weten, toen de Tweede Kamer erover debatteerde.

Maar terugdraaien van de bezuinigingen op de zorg thuis voor ouderen en gehandicapten, zoals de eerste en belangrijkste eis luidt? Daar kan geen sprake van zijn. Met die boodschap zal Van Rijn het publiek vandaag toespreken. Dat kan nog een spannende confrontatie opleveren. "We vinden alles best, als ze maar van z'n oren afblijven", zei gisteren zijn woordvoerder, daarmee herinnerend aan een incident vorig najaar toen de staatssecretaris tijdens een rondtocht door Nederland door een SP-demonstrant aan z'n oor werd getrokken.

Op de sprekerslijst van de FNV staan ook Kamerleden, zoals Linda Voortman (GroenLinks), Emile Roemer (SP), Grace Tanamal (PvdA) en Henk Krol (50Plus). Er is één opvallend afwezige, terwijl ze o zo graag zou willen: Fleur Agema van de PVV. Zij is bepaald niet minder fel gekant tegen de bezuinigingen dan de SP en staat inhoudelijk dus op één lijn met de FNV, al zal de manier waarop ze daar keer op keer uiting aan geeft de vakcentrale minder bevallen. Haar mantra: dit kabinet laat de ouderen onder bruggen slapen en stelt de leegkomende verzorgingshuizen beschikbaar aan asielzoekers.

Agema is niet welkom op FNV-manifestaties, zolang ze geen afstand neemt van Geert Wilders' 'minder minder'-uitspraak over Marokkanen in maart vorig jaar. "Ze is wel welkom, maar ze mag niet spreken", licht een woordvoerster van de FNV toe.

Volgens Agema is dat een leugen. Zij claimt dat 180.000 FNV-leden op de PVV hebben gestemd, maar geen van hen zit in het ledenparlement of het bestuur van de FNV. Agema: "Bestuurders zijn vooral van PvdA- en SP-huize en sluiten ons uit. Ik mag expliciet niet komen. Het is een leugen dat dat wel zo zou zijn. Ik heb er bewijs van en ik heb aangifte van discriminatie gedaan. Op sociale media zijn veel negatieve reacties in hun richting geuit. Mogelijk daarom het liegen. Maar ik ga door. Met het doel dat PVV'ers niet meer buitengesloten worden."

Onlangs zei PVV-Kamerlid Dion Graus in het AD dat de 'minder minder'-uitspraak van Wilders de partij meer kwaad dan goed heeft gedaan. Volgens een berekening van het AD weet de PVV sindsdien nog maar 2,5 procent van haar moties te verzilveren in de Tweede Kamer tegen 15 procent vóór maart 2014. De PvdA stemt ongeacht de inhoud tegen alle voorstellen van de partij. Zo ver gaan de andere fracties niet. Maar de samenwerking met de PVV is wel veel moeilijker geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden