Van Rijn: bestrijding drugscriminaliteit blijft keihard nodig

Staatssecretaris Van Rijn bij de commissievergadering over drugs. Beeld anp
Staatssecretaris Van Rijn bij de commissievergadering over drugs.Beeld anp

Staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid ziet het D66/PvdA-plan om in het drugsbeleid het accent te verleggen naar preventie en het verminderen van gezondheidsrisico's als een steuntje in de rug. Toch blijft de bestrijding van drugscriminaliteit heel hard nodig, zei hij.

Wilfried van der Bles

Volgens Vera Bergkamp (D66) en Marith Volp (PvdA) werkt het huidige, internationaal overeengekomen beleid om drugs uit de wereld te bannen en de gebruikers te criminaliseren niet, zo schreven ze in Trouw. Maar Van Rijn waarschuwde vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer om geen tegenstelling te creëren tussen bestrijding van drugscriminaliteit en een aanpak vanuit het oogpunt van volksgezondheid.

"Er zijn landen die enorm kampen met drugscriminaliteit", aldus de staatssecretaris. "Ook Nederland. Harde drugscriminaliteit moet met hand en tand bestreden blijven worden."

De staatssecretaris ging niet concreet in op het voorstel van de twee Kamerleden om tien procent van het budget dat nu wordt besteed aan bestrijding van drugscriminaliteit over te hevelen naar preventie en de zorg voor verslaafden. Hij zal binnenkort met een schriftelijke reactie komen.

VN-vergadering
De staatssecretaris woont in april een speciale vergadering bij van de Verenigde Naties over het internationale drugsbeleid. Bergkamp en Volp vinden dat de internationale verdragen daarover nog eens tegen het licht moeten worden gehouden om ruimte te creëren voor de door hen beoogde accentverschuiving.

Voordat hij afreist naar New York bekijkt Van Rijn eerst in EU-verband wat de Europese inzet daar moet zijn. Van Rijns doel is om in het EU-beleidsstuk een groter belang toe te kennen aan het aspect van de volksgezondheid. Op de VN-conferentie zal de staatssecretaris namens de EU het woord voeren.

Platteland
Van Rijn nam gisteren het voorstel van CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot over om een breed samengesteld landelijk team van experts te laten bekijken hoe het toenemende gebruik van de partydrug GHB effectief kan worden aangepakt.

Vooral het platteland in Brabant, Twente en Friesland zijn volgens Bruins-Slot brandhaarden. De problemen die het gevolg zijn van GHB-gebruik komen laat aan de oppervlakte omdat er steeds vaker 'achter de voordeur' wordt gebruikt.

Bruins-Slot waarschuwde om GHB-gebruikers niet te vereenzelvigen met 'verwarde personen', zoals op het ministerie van veiligheid en justitie gebeurt. Verwarde personen zijn zwervers die op straat overlast veroorzaken. GHB-gebruikers hebben hun eigen problematiek die volgens Bruins-Slot een specifieke aanpak vereist. Van Rijn erkende dat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden