'Van Rey royeren? Dat is zeer voorbarig'

VVD-senator Beckers: Limburgse pers speelt kwalijke rol

Als VVD'er Jos van Rey daadwerkelijk strafbare feiten heeft begaan, zal de partij 'de nodige maatregelen nemen'. Dat liet het hoofdbestuur van de VVD gisteravond weten nadat Van Rey bekendmaakte op te stappen als wethouder van Roermond en Eerste Kamerlid.

De landelijke top zegt de beslissing van Van Rey te respecteren. "We wachten de uitkomsten van het onderzoek af en nemen aan dat het recht zijn beloop heeft", aldus de officiële reactie.

Partijvoorzitter Benk Korthals en voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD Loek Hermans wilden verder niet op de zaak ingaan. Wel liet het partijbestuur weten het besluit van VVD'er Ricardo Offermanns om zich als kandidaat terug te trekken voor het burgemeesterschap van Roermond eveneens te respecteren. Zijn positie in Meerssen, waar Offermanns nu nog burgemeester is, beschouwt het hoofdbestuur verder als een zaak tussen de gemeenteraad en Offermanns.

Martijn Jonk, oud-voorzitter van de jongerenpartij van de liberalen, de JOVD, oordeelde gisteren in het televisieprogramma 'EenVandaag' hard over zijn Limburgse partijgenoot. Op het moment dat onomstotelijk vaststaat dat hij over de schreef is gegaan, en er sprake is van corruptie, moet Van Rey wat hem betreft geroyeerd worden. "Dan is er geen plek meer voor je in de partij", aldus Jonk.

Een andere Limburgse VVD-senator Henk Beckers, vindt dat allemaal zeer voorbarig. "Ik wil eerst weten wat er allemaal precies aan de hand is. Het is vooral heel erg jammer wat er nu is gebeurd, voor Van Rey en voor de VVD." Volgens Beckers heeft de pers in Limburg de afgelopen tijd een kwalijke rol gespeeld. "Het wordt allemaal wel erg dik aangezet, en dat mag met name de lokale pers zich aantrekken." Als het klopt dat Van Rey vanuit een vertrouwenspositie informatie heeft doorgespeeld, veroordeelt Beckers dat: "Zoiets doe je niet, en dat had Jos met al zijn ervaring moeten weten."

De senaatszetel die Van Rey achterlaat wordt hoogstwaarschijnlijk ingenomen door de eerstvolgende op de kandidatenlijst bij de laatste Eerste Kamerverkiezingen, Jan Anthonie Bruijn. Vandaag komt de Eerste Kamerfractie van de VVD voor het eerst sinds het herfstreces bijeen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden