Van Rey pas volgend jaar voor strafrechter

Corruptiezaak tegen politicus blijkt zeer complex en omvangrijk

Zelfs de schoolrapporten die de nu 70-jarige Jos van Rey sinds zijn jeugd bewaarde, maakten korte tijd deel uit van het justitieel onderzoek naar de Roermondse politicus.

Van Rey heeft zijn bij de op 19 oktober 2012 in beslag genomen jeugdherinneringen inmiddels terug van de recherche, evenals tal van andere persoonlijke bezittingen. Dat het dossier in zijn strafzaak desalniettemin meer dan honderd ordners beslaat, toont aan hoe omvangrijk het onderzoek naar hem is.

Die omvang is er de oorzaak van dat het streven om de strafzaak dit jaar inhoudelijk te behandelen niet wordt gehaald, bevestigde gisteren de rechtbank in Rotterdam. Van Rey staat daar terecht voor het verwijt van het Openbaar Ministerie dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, witwassen en verkiezingsfraude.

Op verzoek van Gitte Stevens, de raadsvrouw van voormalig VVD'er Van Rey, stemde de rechtbank in februari dit jaar in met het horen van vijfenvijftig getuigen. Onder hen zijn veel ambtenaren en ook (ex-)wethouders uit Roermond.

Het benaderen van deze getuigen door Justitie, het afstemmen van agenda's, als ook de feitelijke verhoren bij de rechter-commissaris vergen, naar nu blijkt, zoveel tijd dat het vóór januari niet tot een afronding komt. Tijdens een regiezitting op 8 september komt er vermoedelijk meer duidelijkheid over de data waarop de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Stevens uitte eerder kritiek vanwege de weinige tijd die haar gegund zou zijn om zich grondig op de complexe rechtszaak voor te bereiden. "Waar het Openbaar Ministerie in ieder geval vier jaar met dit onderzoek bezig is geweest, moet de verdediging in nog geen drie weken een inhaalslag maken", hekelde de advocate in januari voor de rechtbank het gebrek aan informatie.

Het noopte haar ertoe 'zeer uitputtende' onderzoekswensen op tafel te leggen, zoals het horen van de vele getuigen.

De tijd die haar nu is gegund, komt ook Peer Szymkowiak, de advocaat van Van Rey's medeverdachte, vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, niet slecht uit. Ook Szymkowiak had eerder kritiek op de snelheid waarmee Justitie de zaak tot een einde wilde brengen. Hij is nu tevreden over het uitstel.

Jos van Rey ontkent alle beschuldigingen en noemt de wijze waarop hij wordt berecht onmenselijk. Voor de Liberale Volkspartij Roermond zit hij nog in de gemeenteraad en voor de Volkspartij Limburg in Provinciale Staten.

Van Pol, die in ruil voor een voorkeursbehandeling bij bouwopdrachten smeergeld zou hebben betaald, ontkent eveneens. "Er is door mij nimmer enig bedrag aan omkoopgeld betaald", bezwoer hij november vorig jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden