Van Rey al 2,5 jaar onder vuur

Jos van Rey. Beeld anp
Jos van Rey.Beeld anp

Voormalig VVD-wethouder en senator Jos van Rey ligt al bijna 2 jaar zwaar onder vuur, zowel politiek als strafrechtelijk gezien. Hij verliet vorig jaar de VVD en hij wordt verdacht van onder meer corruptie. Woensdag werd zijn nieuwe partij, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), de grootste in Roermond.

Een chronologie:

2011
1 oktober: De Limburgse kranten beschuldigen de Roermondse wethouder Van Rey van de schijn van belangenverstrengeling. Hij beslist volgens de berichten mee over kwesties waarin de bevriende projectontwikkelaar Piet van Pol is betrokken.

3 oktober: Burgemeester Henk van Beers geeft opdracht voor een integriteitsonderzoek naar de wethouder.

2012
19 maart: Het onderzoek wijst uit dat Van Rey de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt door zijn vriendschap met de projectontwikkelaar. Van feitelijke belangenverstrengeling is geen sprake, concludeert onderzoekster en oud-minister Winnie Sorgdrager.

8 juni: De VVD in Limburg draagt Van Rey voor als gedeputeerde. Het CDA verzet zich met succes.

19 oktober: De Rijksrecherche valt binnen bij Van Rey en doorzoekt zijn kamer in het stadhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van corruptie en lekken over de procedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. Ook de voorgedragen VVD'er Ricardo Offermanns is verdachte.

22 oktober: Van Rey stopt als wethouder en senator. Offermanns stopt als burgemeester van Meerssen en trekt zich terug als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

23 oktober: De VVD stapt uit de coalitie in Roermond.

2013
18 mei: Onder druk van de publieke opinie haalt het bestuur van de VVD in Roermond Jos van Rey van de kieslijst af voor de raadsverkiezingen in 2014.

26 september: Van Rey wordt lijstduwer van de LVR, opgericht door afvallige boze VVD'ers in Roermond

9 oktober: Jos van Rey en met hem tien anderen worden geroyeerd als lid van de VVD in Roermond. Zij mogen nog wel lid blijven van de landelijke VVD.

28 november: Vijf telefoongesprekken van Jos van Rey blijken op 20 september 2012 door een stroomstoring niet te zijn opgenomen. Eén van die gesprekken was met de vaste telefoonlijn van het kantoor van staatssecretaris Fred Teeven en de getapte telefoon van Van Rey. Van Rey zou Teeven hebben willen spreken over een burgemeesterskandidaat voor Roermond.

2014
8 januari: OM onderzoekt of de Roermondse VVD'er Jos van Rey stemmen heeft geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen.

23 januari: Oud-burgemeester Ricardo Offermanns wordt veroordeeld tot 120 uur taakstraf voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt straf omdat zijn VVD-partijgenoot Jos van Rey hem in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond gaf en hij die heeft aangenomen.

19 maart: De LVR van Jos van Rey wordt de grootste partij in Roermond. De LVR krijgt 10 van de 31 zetels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden