Van ‘Ranking the Stars’ tot een huwelijksaanzoek: wat olympisch goud met je kan doen

Esmee Visser na haar gouden race in Zuid-Korea, februari 2018. Beeld AFP
Esmee Visser na haar gouden race in Zuid-Korea, februari 2018.Beeld AFP

Esmee Visser, Carlijn Achtereekte en Kjeld Nuis haalden goud op de Spelen. Hoe gingen zij om met alle aandacht?

Kick Hommes

De vrouw die in december nog niet eens wist wanneer de Olympische Spelen waren, is inmiddels een veelgevraagd olympisch kampioene. Esmee Visser, nog maar 22 jaar, won in februari vanuit het niets goud op de vijf kilometer in Zuid-Korea. En hoewel ze zelf zo ‘normaal mogelijk’ wil zijn, kan ze niet onder alle aandacht uit. Een manager houdt de boel nu in de gaten. Want Visser houdt zelf niet zo van nee zeggen.

Visser is misschien wel het bes­te voorbeeld van wat een olympische gouden medaille met een schaatser kan doen. In Korea begon het al: ze werd op de tribune naast Ivanka Trump neergezet om haar een snelcursus schaatsen te geven. In Nederland was de gekte niet veel minder. Ze kreeg zelfs verzoeken om haar hand. “Dat vind ik gekkig en lastig. Ik probeer maar heel lief te antwoorden.” Dan, lachend. “Maar nee, ik ga nog niet trouwen.”

Ze ging drie maanden het laboratorium in om haar bachelorproject af te maken. Daar kon ze zich zo normaal mogelijk voelen, al moest ze zeker de eerste week nog veel vertellen over haar gouden race. Zelf hoopt ze nog onbevangen te blijven, vertelde ze deze week toen haar nieuwe ploeg werd gepresenteerd. Maar op de achtergrond lachte haar nieuwe teamgenoot Ireen Wüst al zachtjes. “Dat zit er voor jou niet meer in”, grinnikte de ervaringsexpert.

Toch probeert Visser zichzelf zo veel mogelijk ‘normaal’ te houden. Ze voelt zichzelf namelijk helemaal niet speciaal. “Iedereen is mens. Sommigen presteren onmenselijk, maar ze zijn wel gewoon. Ik voel me ook niet anders.”

Carlijn Achtereekte wordt gehuldigd in haar woonplaats Lettele. Beeld ANP
Carlijn Achtereekte wordt gehuldigd in haar woonplaats Lettele.Beeld ANP

Hoe is het dan met een andere kampioen van Pyeongchang? Carlijn Achtereekte had het een stuk rustiger, vertelde ze. Zij veroverde verrassend goud op de drie kilometer, eigenlijk ook vanuit het niets. Natuurlijk kreeg ook zij de nodige aandacht, maar niet zo veel als bijvoorbeeld Visser. Een keer werd haar gevraagd of ze in een restaurant in Zwolle tijdens het eten op de foto wilde. Dat was een klein beetje mwah. Ze zat toch te eten?

Het was de keerzijde die Achtereekte ook tegenkwam. Meedoen aan de Jumbo Racedagen was ‘fantastisch’ (‘Ik won ook de Ladies Cup’), maar alles kostte wel veel energie. “Ik ben niet gesloopt, maar het is me ook niet in de koude kleren gaan zitten.”

Daar heeft Kjeld Nuis geen last van. De toch al ‘veteraan’ in het schaatspeloton haalde verrassend genoeg pas voor het eerst goud op de Spelen. Twee keer zelfs, op de 1000 en 1500 meter. De glamourboy van de sport koos in de maanden erna voor optredens bij diverse programma’s. “Je denkt altijd dat een programma tot de Spelen loopt. Maar je vergeet dat het daarna pas allemaal gek wordt.”

Kjeld Nuis ging na de Spelen deed ook nog een poging de snelste persoon op schaatsen te worden. Hij ging uiteindelijk 93 kilometer per uur.  Beeld ANP
Kjeld Nuis ging na de Spelen deed ook nog een poging de snelste persoon op schaatsen te worden. Hij ging uiteindelijk 93 kilometer per uur.Beeld ANP

Uiteindelijk heeft hij 90 procent van al zijn aanvragen afgezegd, zei Nuis. Maar dat belette hem niet mee te doen aan ‘Ranking the Stars’, ‘Linda’s Zomerweek’ en ‘Eigen Huis & Tuin’. Nuis genoot duidelijk van de ‘gekke dingen’, zoals hij ze zelf omschrijft. Al duurde boodschappen doen wel langer dan voorheen, omdat iedereen hem wil vertellen ‘hoe leuk ze de Spelen vonden’.

Gouden medailles of niet, er moet ook gewoon gepresteerd worden. Vandaag begint het eerste toernooi van het jaar. In Heerenveen: het kwalificatietoernooi voor de wereldbekers.

Coach Jac Orie probeerde zijn schaatsers (Achtereekte en Nuis) scherp te houden. “Met licht vervelende opmerkingen met een kern van waarheid”, schertste hij. Wat die opmerkingen waren? “Luister goed, dan vang je ze vast wel een keer op.”

Lees ook:

Nuis wint de dubbel: na goud op 1500 meter ook de snelste op kilometer

Kjeld Nuis was met twee medailles op de Olympische Spelen de ‘grootverdiener'. Het was een historische dubbel.

Esmee Visser, de nieuwe koningin van de 5 kilometer

Ook al was ze onbekend, Esmee Visser was verreweg de beste op de 5 kilometer op de Olympische Spelen. Het is een afstand waar ze nog jaren op kan domineren.

Het dorp van Carlijn Achtereekte straalt van trots

Columnist Marijn de Vries fietste naar Lettele, het dorp van schaatster Carlijn Achtereekte, die goud won op de 3000 meter schaatsen in Pyeongchang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden