Van Praag wil financiële grip op Uefa: geen dure reisjes meer

Michael van Praag (68) wil als kandidaat voor het presidentschap van de Uefa stoppen met de geldsmijterij bij de Europese voetbalbond.

Het geld moet minder vaak worden uitgegeven aan dure reizen, publicaties en marketingprogramma's en meer bij de basis van het voetbal terechtkomen. Verder is hij een verklaard tegenstander van krachten die proberen een nieuwe superliga tot stand te brengen, die de Champions League zou moeten overtreffen.

'De dreiging van de oprichting van een superliga mag niet worden herhaald, nóóit', schrijft Van Praag in een manifest dat hij gisteren heeft gepubliceerd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van de Europese voetbalbond, die 14 september in Athene plaatsvinden.

Alle clubs en bonden moeten volgens hem profiteren van de ontwikkeling van het voetbal, 'niet alleen de happy few'.

In zijn manifest pleit hij verder voor investeringen in de groei van het vrouwenvoetbal, het tegengaan van voetbaltransfers voor spelers onder de achttien jaar, het zo snel mogelijk toepassen van videotechnologie en het bestrijden van voetbalvandalisme, matchfixing en doping.

Van Praag wil dat de selecties van topclubs in de aangesloten landen voortaan bestaan uit ten minste elf spelers van eigen bodem. Buitenlanders dienen minstens vijf jaar in een land te voetballen om mee te tellen als een speler van eigen bodem.

Tevens moet de Uefa transparant zijn. 'We hebben geheimen', stelt de voormalig Ajax-voorzitter in zijn plan. Alleen met openheid kan volgens hem het vertrouwen worden teruggewonnen.

Van Praag reist de komende weken door Europa om de bij Uefa aangesloten bonden te bezoeken. Volgens Van Praag heeft de Uefa na alle rumoer rond Blatter en Platini een verbinder nodig. 'Iemand die bruggen kan bouwen tussen bonden, belangrijke stakeholders en verschillende culturen. Binnen onze voetbalwereld, maar ook met de wereld daarbuiten.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden