Van Praag wil Blatter opvolgen als FIFA-voorzitter

KNVB-voorzitter Michael van Praag Beeld ANP

Michael van Praag stelt zich kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA. Hij bezit de noodzakelijke steun van minimaal vijf nationale bonden en stuurt die morgen per brief naar het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond.

'Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA', zegt de huidige voorzitter van de KNVB.

'Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal. Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat.'

De huidige FIFA-baas Sepp Blatter. Beeld AP

Kritiek

Van Praag baarde vorig jaar juni opzien door tijdens een bijeenkomst vlak voor het WK in São Paulo aan te dringen op het vertrek van Blatter als voorzitter van de FIFA. Hij deed dat samen met andere Europese bonden, met name de Engelse FA.

'Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt. Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk.'

De 78-jarige Blatter, sinds 1998 al baas van de FIFA, reageerde toen woedend op de kritiek van Van Praag. 'Zo respectloos heb ik het nog nooit meegemaakt', brieste hij. De Zwitser stelde zich meteen kandidaat voor een nieuwe termijn van 4 jaar.

Van Praag bleef echter achter zijn uitlatingen staan maar vertelde ook dat hijzelf niet beschikbaar was. Vlak voor het einde van de deadline heeft de oud-voorzitter van Ajax uiteindelijk toch besloten zichzelf kandidaat te stellen.

Michael van Praag poseert met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een buitenwijk van Salvador. Beeld ANP Pro Shots

De KNVB staat achter de beslissing van Van Praag. 'Het is duidelijk dat er wat moet veranderen bij de FIFA om de geloofwaardigheid te herstellen', zegt secretaris-generaal Bert van Oostveen. 'Michael is daarvoor de juiste man.'

Van Praag zal zijn kandidatuur nader toelichten tijdens een persbijeenkomst die woensdag plaatsvindt in het Olympisch Stadion te Amsterdam.

Andere kandidaten

De Fransen Jérôme Champagne en David Ginola en Ali bin Al-Hussein uit Jordanië hebben ook aangekondigd dat ze Blatter in zijn jacht op een vijfde termijn als voorzitter van de FIFA gaan uitdagen. Ook zij moeten voor donderdag kunnen aantonen dat ze door minimaal vijf nationale bonden worden gesteund.

De toekomst zal uitwijzen hoe moeilijk Van Praag het Blatter kan maken. Onder leiding van de Zwitser heeft de bond veel gezichtsverlies geleden, onder meer door mogelijke corruptie bij de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022. Toch geniet de huidige voorzitter van de FIFA nog veel steun in Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië. Van Praag zal de komende maanden proberen ook medestanders buiten Europa te verzamelen.

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor 29 mei uitgeschreven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden