Van Praag: Ook underdog kan winnen

KNVB trapt campagne voor Fifa-voorzitterschap officieel af. Kosten: een kleine 400.000 euro

Vier in het bredere bestek van de Nederlandse voetbalwereld naamloze bestuursafgevaardigden hieven gisteren hun arm in het Zeister congrescentrum Woudschoten. Zij vonden het geen goed idee dat Michael van Praag zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond Fifa.

Kansloos en daarmee zonde van het geld - iets in die trant zullen ze ongetwijfeld hebben gedacht, maar de overgrote meerderheid van de buitengewone bondsvergadering van de KNVB stemde voor.

Daarmee kon het officiële startschot worden gegeven voor de campagne, die door de Nederlandse voetbalbond op bijna 400.000 euro is begroot. Niet meteen een duizelingwekkend bedrag, en Van Praag beseft dat zijn concurrenten (zittend voorzitter Sepp Blatter, de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein en oud-voetballer Luis Figo) meer te besteden hebben, maar het leverde nog wat gesputter op bij afgezanten van het amateurvoetbal, dat reglementair voor de helft ervan moet opdraaien.

KNVB-directeur Bert van Oostveen had laten vallen dat de profsectie zijn deel uit de WK-winsten zal betalen. Hij wees een verzoek af om in dit uitzonderlijke geval de toch al gesaneerde amateurtak te ontzien en de WK-revenuen voor het volledige bedrag aan te spreken.

Van Oostveen verzekerde de beduchte amateurs dat het project en de haalbaarheid ervan regelmatig zullen worden getoetst. "Als we zien dat de campagne een kansloze wordt, zullen we met het bondsbestuur overleggen of we 'm nog moeten voortzetten", sprak de bondsdirecteur.

Van Praag had de vergadering tevoren zijn verkiezingsprogramma voorgehouden, een weinig verrassende uitwerking van de punten die hij eind januari bij zijn kandidaatstelling had opgesomd. Aan het grotere WK waarvan hij toen al dagdroomde, zouden veertig landen moeten deelnemen, specificeerde hij gisteren.

Voorts zou Van Praag trainers- en scheidsrechtersopleidingen wereldwijd willen verbeteren. Hij heeft een Fifa-centrum op het terrein van elke confederatie voor ogen om de kennis in het wereldvoetbal dichterbij te brengen en te delen. De toelage van 250.000 dollar die iedere bond nu jaarlijks van de Fifa krijgt, zou hij nota bene willen verviervoudigen. In dezelfde lijn paste zijn belofte van meer geld voor WK-deelnemers en lagere organisatiekosten voor gastlanden. "Er verdwijnt nu te veel geld in de periferie", zei Van Praag.

Uiteraard ontbrak de roep om transparantie niet. Van Praag zou zich sterk willen maken voor de openbaarmaking van het rapport van de Amerikaanse jurist Garcia, die de omstreden toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022) onderzocht.

Onder zijn leiding zullen alle Fifa-besluiten worden toegelicht, zei Van Praag, die herhaalde de Fifa slechts één termijn van vier jaar te willen leiden. "We zijn het verplicht de Fifa beter voor de volgende generatie achter te laten. Ik ben niet naïef: niet alles zal dan zijn gerealiseerd. Maar met mijn ervaring in het bedrijfsleven en in de sport weet ik dat we een eind op de goede weg kunnen zijn."

Van Praag stapte gisteravond nog op het vliegtuig, voor zijn eerste campagnereis naar Zuid-Amerika. Het is kort dag tot de verkiezing van eind mei. Ook daarover was nog wat gemopperd door de amateurs. De stukken met onder meer de financiële verantwoording waren pas enkele dagen voor de vergadering rondgestuurd. Voor vier starre nee-stemmers was (ook) dat al te gortig, de rest verzoende zich - zoals bestuurders dat kunnen - met de opportunistische procedure.

"Het zal een hele kluif worden", sprak Van Praag. "Maar denk aan de underdog die een bekerwedstrijd kan winnen. En als hij dat kan, kan hij een wereld van verschil maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden