Van Praag mag nog even doen alsof zijn Fifa anders zou zijn

Over minder dan twee weken, op 29 mei in Zürich, wordt Sepp Blatter herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa. Dat KNVB-voorzitter Michael van Praag en zijn mede-uitdagers kansloos zijn, weten we allemaal, al vanaf het begin - en zelf wisten ze het natuurlijk ook.

Deze week kwam, voor zover nog nodig, de diplomatieke bevestiging. De Belg Michel D'Hooghe, een mastodont in de mondiale voetbalpolitiek en lid van het uitvoerend comité van de Fifa, zwaaide Van Praag als bestuurder lof toe, noemde hem kansloos en voorspelde niet alleen dat Blatter wordt herkozen, maar ook dat dit 'vrij vlot' zal gebeuren.

Hij zei nog iets, de man die al jaren in de nabijheid verkeert van Blatter, die bejaarde verpersoonlijking - weten we allemaal zo zeker - van het kwaad in ons voetbal, van het gesjoemel, van machtswellust en despotisme. D'Hooghe zei dat het zó slecht niet zou zijn, en wilde gezegd hebben dat Blatter nooit op corruptie is betrapt.

Dit zei de Belgische diplomaat ('Ik ben een tegenstander noch een vriend van Blatter') woensdag. Maar dit vond hij natuurlijk ook al eind januari, toen Van Praag zich als kandidaat presenteerde, en begin maart, toen diens campagnebudget door de KNVB werd goedgekeurd. Reken ook maar, als hij zich voor bestuurdersbegrippen zo expliciet uitspreekt, dat D'Hooghe de enige niet was in het deel van de wereld al dat wij denken te kunnen begrijpen - los nog van de kolossale steun voor Blatter in Afrika en Azië. Zó kansloos was het allemaal, vanaf het begin.

Ik ben benieuwd wat Ben van Olffen ervan vindt. Hij plaatste in maart als afgevaardigde van het amateurvoetbal kanttekeningen bij de financiering van Van Praags campagne. Van Olffen verzocht tevergeefs om clementie voor de al danig gesaneerde amateurs, die de helft van de begrote 400.000 euro moesten ophoesten. KNVB-directeur Bert van Oostveen had hoorbaar voor de vorm gezegd dat de campagne eerder zou kunnen worden afgebroken, als Van Praag kansloos zou blijken.

Dat had vooral de amateurs nog iets kunnen schelen, maar de toetsing is aan het bondsbestuur overgelaten, legt Van Olffen me in protocollaire taal uit. Vertaald: het bondsbestuur van de KNVB heeft geen aanleiding gezien er maar mee te stoppen en gaat de volledige vier ton over de balk smijten - en tja, daar doe je als bestuurder met je goeie gedrag dus helemaal niets meer aan.

Van Praag gaat door, en op de verkiezingsdag mag hij nog een kwartiertje spreken. Op de tot dusverre bezochte congressen van de verschillende confederaties kon en mocht dat niet. Die vier ton zijn opgegaan aan gesprekjes in de wandelgangen en in Suriname, dat Van Praag steun toezegde. Van een gezamenlijk strijdplan met oud-voetballer Luis Figo en de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein is het niet gekomen.

Niet dat het iets had uitgemaakt. Het is niet handig en het oogt knullig, drie verscholen schuivende uitdagers die hetzelfde beloven: transparantie en meer van dat hols en - verweten ze dat Blatter niet? - nog meer geld voor iedereen. Maar uit één mond was het even kansloos geweest. Blatter zegt het allemaal ook, en wees eens eerlijk: als ze in Afrika en Azië vinden dat hij de winkel aardig runt, van een verliesgevende bond tot de miljardenindustrie die de Fifa is geworden, is dat dan echt zo raar?

Achteraf kan het zonde van het geld zijn, dat wil amateurafgevaardigde Ben van Olffen dan wel zeggen, al zal er geen haan meer naar kraaien. Michael van Praag gaat de laatste restjes van zijn vier ton stukslaan - zichzelf nog even wijsmakend dat de Fifa er met hem heel anders uit zou zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden