Van Praag kandidaat-voorzitter Fifa, maar Blatter gaat winnen

KNVB-voorzitter Michael van Praag licht in het Olympisch Stadion in Amsterdam zijn kandidaatstelling toe. Beeld EPA
KNVB-voorzitter Michael van Praag licht in het Olympisch Stadion in Amsterdam zijn kandidaatstelling toe.Beeld EPA

Fifa-president Sepp Blatter weet tegen wie hij het moet opnemen in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. De deadline om zich kandidaat te stellen liep op donderdagavond af. Hoewel de herverkiezing van Blatter een formaliteit lijkt, hebben zich al verschillende tegenkandidaten gemeld. Zo stelde Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, zich verkiesbaar. Wie zijn alle kandidaten en hoeveel kans hebben zij?

Kick Hommes

Wie voorzitter van de Fifa wil worden moet minimaal de steun hebben van vijf nationale voetbalbonden. Deze hobbel is in het leven geroepen zodat niet iedereen zich kandidaat kan stellen. De Fifa kent 209 bonden, verdeeld in zes federaties. Elke bond heeft één stem. Om uiteindelijk de voorzittershamer in handen te krijgen is bij de stemming op 29 mei een meerderheid van 105 stemmen nodig.

Hoewel het elke bond vrij staat te kiezen voor de kandidaat die hen het meest aanspreekt, stemmen veel bonden echter als federatie op dezelfde persoon. Zo stemmen de Afrikaanse bonden bijvoorbeeld via de CAF, de overkoepelende Afrikaanse voetbalbond. Wie van de CAF de voorkeur krijgt, heeft zo in een keer 54 stemmen binnen. In Oceanië, Azië, Zuid-Amerika en Afrika stemmen de nationale bonden naar verwachting via de confederatie. In Europa, waar de bonden opereren onder de vlag van de UEFA, is de verwachting dat de landen zelfstandig stemmen. In Oost-Europa heerst namelijk veel sympathie voor Blatter, terwijl in de rest van de UEFA de kritiek op de Zwitser aanzwelt. In Midden- en Noord-Amerika stemmen landen waarschijnlijk ook individueel.

Sepp Blatter
Het leidt eigenlijk geen twijfel dat de 78-jarige Zwitser de verkiezingen gaat winnen. Blatter weet zich verzekerd van de steun van de volledige Afrikaanse voetbalbond. Dat zijn zogezegd 54 stemmen. Ook de confederaties van Oceanië (OFC, 11 stemmen) en die van Azië (AFC, 47 stemmen) hebben gemeld op Blatter te stemmen. De Zuid-Amerikaanse CONMEBOL (10 stemmen) zou volgens de BBC eveneens unaniem achter Blatter staan. Dat zou betekenen dat Blatter al zeker is van een ruime meerderheid die nodig is om aan te blijven als voorzitter. Het zou zijn vijfde termijn als voorzitter van de Fifa zijn.

Mocht Blatter voorzitter blijven, dan verandert er weinig aan het imago van de Fifa, die al sinds jaar en dag met een geur van corruptie is omgeven, schreef Trouw woensdag. Zo werd eind vorig jaar een rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia over de omstreden toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022) niet volledig vrijgegeven. Er loopt nog een onderzoek van de Amerikaanse FBI naar corruptie binnen de Fifa. Aangenomen wordt dat andere kandidaten alleen een kans hebben als dat rapport naar buiten komt voor de verkiezingen in mei.

Michael van Praag
Het slechte imago van de Fifa was de reden dat Michael van Praag zich maandag verkiesbaar stelde. De 67-jarige Nederlander uitte bij het WK vorig jaar in Brazilië grote zorgen over de FIFA en Blatter, omdat de Zwitser volgens hem het gezicht is geworden van te veel negatieve associaties die de Fifa oproept.

Van Praag weet zich in ieder geval verzekerd van steun van zes bonden: België, Zweden, Schotland, Roemenië, de Faeröer-eilanden en Nederland hebben hun steun bevestigd, vertelde hij woensdag in een persconferentie in Amsterdam. Om van Sepp Blatter te winnen zijn echter veel meer stemmen nodig. Van Praag weet dat meerdere bonden hem steunen. "In Europa weet ik dat er meer landen achter me staan. We gaan sleutelfiguren over de hele wereld benaderen en gesprekken houden. Dan leggen we het plan dat we hebben uit."

De oud-voorzitter van Ajax (1989-2003) wil zich voor één termijn beschikbaar stellen, voor een periode van vier jaar. Hij wil ruimte geven om een nieuwe generatie te laten opstaan. "Modernisering van de Fifa is mogelijk in die vier jaar."Volgens Van Praag moet transparantie een van de speerpunten worden van een vernieuwde FIFA. "De Fifa heeft alle geloofwaardigheid verloren", zei hij woensdag. Blatter is volgens Van Praag de personificatie van het slechte imago dat de wereldvoetbalbond heeft gekregen. "Zo iemand kan niet langer het gezicht zijn van een zo belangrijke organisatie als de Fifa", aldus Van Praag.

De Nederlander pleit er eveneens voor het WK groter te maken. Meer landen van buiten Europa moeten kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap. "Deelname in een WK geeft een boost aan voetbal in de deelnemende landen", aldus Van Praag. "Dat is waarvoor de Fifa is opgericht." Het is een worteltje voor landen buiten de UEFA, twitterde een journalist van de Engelse Guardian tijdens de persconferentie.

Prins Ali bin Al-Hussein
De steun van de Aziatische voetbalbond, de AFC, voor Blatter is als een dolksteek in de rug van de Jordanese prins Ali bin Al-Hussein (39), die zich ook verkiesbaar stelde voor het voorzitterschap. Al-Hussein is vicevoorzitter van de AFC en hoopte te kunnen rekenen op de stemmen van zijn achterban. De AFC beloofde echter in juni al steun aan Blatter, ruim voordat Al Hussein zich kandidaat stelde. "Wij willen niemand valse hoop geven", meldde de voorzitter van de AFC, Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, begin januari.

Prins Al-Hussein werd voordat Van Praag zich verkiesbaar stelde gezien als de grootste uitdager van Blatter. De Jordanese prins kon naar verwachting rekenen op steun van verschillende voetbalbonden in Europa en in Noord- en Midden-Amerika. Het lijkt er nu op dat de prins samen met Van Praag gaat vechten om de overige stemmen. Het is zelfs niet zeker of Al-Hussein aan de vijf benodigde stemmen komt om de selectieprocedure door te komen.

Overige kandidaten
Naast Van Praag en Al-Hussein zijn er mogelijk nog drie tegenstrevers van Blatter. De Fransen Jérôme Champagne (56, oud-adviseur van de Fifa) en voormalig profvoetballer David Ginola (47) stelden zich kandidaat, maar die laatste trok zich vanavond terug uit de strijd. Woensdag kwam ook de Portugese oud-voetballer Luis Figo (42) er nog bij. Ook bij hen is het onduidelijk of zij het benodigde aantal van vijf stemmen hebben verzameld.

Het zal nog een paar weken duren voordat de definitieve lijst van kandidaten bekend wordt. Alle voorzitters in spé moeten eerst een anti-corruptietest ondergaan.

Prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië (links) gaat in mei e strijd aan met Fifa-president Sepp Blatter (rechts. Beeld anp
Prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië (links) gaat in mei e strijd aan met Fifa-president Sepp Blatter (rechts.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden