Van Praag in underdogpositie

voetbalbaas Michael van Praag of Aleksander Ceferin? Vandaag wordt in Athene de nieuwe voorzitter van de Uefa gekozen. Zes factoren die daarbij een rol zullen spelen.

Schoon blazoen

Michael van Praag (68) is binnen de voetbalwereld van onbesproken gedrag. Aan zijn naam kleven geen termen als corruptie, omkoping of vriendjespolitiek. De Amsterdammer, die fortuin maakte als eigenaar van een keten van elektronicazaken, was bijna vijftien jaar voorzitter van Ajax. Onder zijn bewind - van begin 1989 tot midden 2003 - floreerde de Amsterdamse voetbalclub. In 2008 werd Van Praag gekozen tot voorzitter van de KNVB. Vanaf dat moment stond hij in nauw contact met de Fifa, Uefa en de daarbij aangesloten nationale bonden. Vorig jaar stelde hij zich kandidaat als voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa, waarmee hij de uitdager werd van Sepp Blatter. Van Praag trok zich vlak voor de verkiezingen terug, ten faveure van de Jordaanse prins Ali.

undefined

Bruggenbouwer

Nadat Michael van Praag in mei kenbaar had gemaakt dat hij de (geschorste) Michel Platini wilde opvolgen als Uefa-voorzitter, werkte hij drie maanden aan zijn verkiezingsprogramma. Zijn campagne, getiteld 'Building Bridges', richt zich er vooral op om van de Uefa weer een eerlijke, transparante voetbalfederatie te maken. Daarnaast wil Van Praag bruggen bouwen tussen rijke en arme voetballanden en wil hij transfers van jeugdspelers een halt toeroepen. Ook het vrouwenvoetbal kan rekenen op zijn steun. Van Praag is in ieder geval verzekerd van de stemmen van (uiteraard) Nederland, Engeland, België en IJsland. Hij heeft minimaal 28 stemmen nodig om de nieuwe Uefa-voorzitter te worden.

undefined

Kleine landen

Van Praag heeft oog voor de positie van kleinere (en arme) voetballanden, luidde de kernachtige samenvatting van zijn verkiezingsprogramma. In zijn campagne weerspiegelde ook de afkomst van Van Praag. Als Nederlander ziet hij dat de eredivisie worstelt met talenten die op steeds jongere leeftijd vertrekken en dat Nederlandse topclubs een ongelijke strijd voeren in Europa.

undefined

Toezeggingen

Een stem op Michael van Praag, is een stem op zijn programma. Maar dat geldt niet voor zijn uitdager, de Sloveense advocaat Aleksander Ceferin. Hoewel Van Praag als torenhoge favoriet aan de strijd om het Uefa-voorzitterschap begon, brokkelde zijn leidende positie langzaam af. Inmiddels is gebleken waarom. Ceferin zou de Scandinavische landen in ruil voor hun stem het EK voetbal hebben beloofd, de Zweedse bondsvoorzitter kon promotie naar de Uefa-top tegemoet zien en het Noorse voetbalblad Josimar legde de nauwe banden bloot tussen Ceferin en Fifa-baas Gianni Infantino, die enkele onderdanen in het geheim liet lobbyen ten gunste van Ceferin.

undefined

Jonge, frisse blik

De Uefa is gebaat bij een jonge, frisse blik. Ceferin, 48 jaar jong en met weinig ervaring in de voetballerij, past wat dat betreft beter dan de twintig jaar oudere Van Praag. Bovendien heeft ook Van Praag, hoewel hij zich als eerste openlijk distantieerde van Blatter, jarenlang meegelopen achter de Fifa en Uefa. Platini noemde hij 'brandschoon' (later werd de Fransman geschorst wegens schimmige betalingen) en Van Praag was naar eigen zeggen tot tranen toe geroerd toen Infantino werd gekozen als Fifa-baas, omdat dat precies was wat het voetbal nodig had.

undefined

Hoofdpijndossiers

Bij de Uefa ligt een aantal hoofdpijndossiers. Bijvoorbeeld de uitbreiding van het EK voetbal, dat afgelopen zomer voor het eerst met 24 deelnemende landen werd afgewerkt (in plaats van zestien). Clubs, die de salarissen van spelers betalen, beginnen steeds luider te protesteren, omdat ze voor lange tijd niet kunnen beschikken over hun sterren, maar wel hun vorstelijke salarissen doorbetalen. Intussen steeg de omzet van de Uefa op het afgelopen EK naar 1,93 miljard euro (met een recordwinst van 830 miljoen euro). Ook de Champions League, het commerciële succes van de Uefa, staat onder druk. Achter de schermen wordt door Europese voetbalgrootmachten al gesproken over een Super League, waarmee de rijke clubs een eigen competitie gaan organiseren en de Uefa gepasseerd wordt. Aan de nieuwe Uefa-voorzitter de taak om dat te voorkomen.

undefined

'ik denk nog steeds dat ik veel steun heb'

KNVB-voorzitter Michael van Praag weigert te geloven dat hij vandaag kansloos is. "Ik denk nog steeds dat ik veel steun heb", blikt hij vooruit. ,,Aleksander Ceferin laat landen naar buiten brengen dat ze hem steunen. Ik doe dat niet steeds, omdat sommige bonden dat mij gevraagd hebben. En volgens mij zijn er nog altijd maar zo'n tien landen die openlijk hebben verteld dat ze op Ceferin gaan stemmen", vervolgde Van Praag. "Ik kan het helemaal fout hebben, maar ik heb nog steeds een goed gevoel over de verkiezingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden