Van Praag heeft niets te verliezen

Missie van KNVB-preses (67) om voorzitter Fifa te worden is moedig, maar lijkt bij voorbaat kansloos

HENK HOIJTINK

Hoe gering zijn kansen waarschijnlijk ook zijn, opvallend en moedig is het wel dat Michael van Praag zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond Fifa. De preses van de KNVB werpt dan toch het imago van zich af van de bondsbestuurder die mooie woorden spreekt doch nimmer de vuist balt. Voor wat het waard kan zijn, hij staat op tegen de even omstreden als ongenaakbaar lijkende Sepp Blatter.

Dat had hij ruim een half jaar geleden, in de dagen voor het WK, al trachten te doen, maar openlijke steun voor zijn aanval op de Fifa-voorzitter leek toen uit te blijven. Van Praag registreerde de kennelijk nog brede steun voor Blatter en zei dat hij mei dit jaar naar Zürich zou gaan om daar getuige te zijn van het onvermijdelijke: de herverkiezing van Blatter, die al had aangekondigd ondanks zijn 78 jaar voor een vijfde termijn te willen opgaan.

Dat leek typerend voor Van Praag, de bobo die hoe dan ook zelf aan het pluche zou blijven kleven. In 2010 had Van Praag in een bewogen verkiezing nog voor Blatter gestemd, nadat die uiteindelijk enige hervormingen had beloofd. Dat bleken weinig verrassend slechts protocollaire wijzigingen. Nu toont Van Praag dan toch dat hij voor weer zo'n maskerade weinig voelt, na maanden waarin de Fifa met beschuldigingen van corruptie rond de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022) verder was besmeurd.

In Voetbal International had Van Praag eind vorig jaar nog gedagdroomd over het oprichten van een nieuwe wereldvoetbalbond. "Ik denk dat je de Fifa nooit kunt veranderen, zoals het nu gaat. Daarvoor heb je in het congres tweederde meerderheid nodig", zei hij toen.

Daar mag al uit blijken dat zijn kansen klein zijn, nu hij toch voor de orthodoxe weg kiest. Van Praag moet allereerst de volledige steun winnen van de bonden van Europa, een continent dat in de voetbalpolitiek nooit een eenheid kon vormen. En dan nog: Europa is goed voor slechts 54 van de 209 stemmen. De overige uitdagers, de Franse oud-Fifa-werknemer Jerôme Champagne en de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, werden eerder al als kansloos afgeschilderd tegen Blatter, die Azië en vooral Afrika achter zich weet.

En dan zou de zaakwaarnemer Mino Raiola nog overwegen zich in de strijd te werpen, met zijn toch niet brandschone image van de in het grote geld van het voetbal opgeklommen selfmade man. Het is te vergezocht om te suggereren dat Van Praag zich kandideert om de boel serieus te houden. Hij is achter de schermen uiteraard al veel langer bezig geweest om de vereiste steun van vijf bonden te verkrijgen ¿ een te grote hobbel normaliter voor Raiola.

Waarom de 67-jarige Van Praag het doet? Hij heeft niets te verliezen, schreef sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake op Twitter, en het kan goed zijn voor zijn eventuele toekomst bij de Uefa.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden