Van Praag deelt sneer uit na herverkiezing

ANP

Michael van Praag blijft voorzitter van de KNVB. Hij werd gisteravond voor de derde keer op rij herkozen als preses van de voetbalbond. Van Praag kreeg tijdens de bondsvergadering het vertrouwen van de meeste clubs uit het betaalde en amateurvoetbal. De 69-jarige bestuurder gaat voor zijn laatste termijn van drie jaar. Hij volgde in 2008 Jeu Sprengers op bij de KNVB.

Afgevaardigden van prof- en amateurclubs stemden niet unaniem voor Van Praag. Hij kreeg 36 stemmen voor en één tegen. 21 afgevaardigden onthielden zich van een stem. Een tegenkandidaat voor de geboren Amsterdammer ontbrak.

Van Praag was teleurgesteld door de vele onthoudingen. "Ik ben geschoffeerd door een paar clubs", zei hij in zijn dankwoord. Die clubs verweten hem dat hij zich de afgelopen tijd niet genoeg heeft ingezet voor het Nederlands voetbal.

Van Praag werd gebrek aan leiderschap verweten tijdens een recente crisis bij de KNVB, die algemeen directeur Bert van Oostveen en op één na alle leden van de raad van commissarissen hun functie kostte. Hij was tijdens de bestuurscrisis bij de KNVB fanatiek in de race om het voorzitterschap van de Europese bond Uefa, die hij uiteindelijk verloor van de Sloveen Aleksander Ceferin.

Gisteren werd ook duidelijk dat de KNVB voorlopig nog geen opvolger krijgt van de drie maanden geleden vertrokken Van Oostveen. Besloten werd om die benoeming uit te stellen tot de volgende bijeenkomst van de profclubs volgend jaar mei. De bond wilde eigenlijk Gijs de Jong meteen doorschuiven als nieuwe algemeen directeur. De oud-competitiemanager is al actief als operationeel directeur. De voorgenomen promotie ging echter niet door, omdat veel profclubs het vertrouwen in de raad van commissarissen opzegden. En juist de raad is verantwoordelijk voor de aanstelling van een opvolger van Van Oostveen. Jean-Paul Decossaux blijft nu in ieder geval tot de volgende vergadering actief als interim-directeur van de KNVB.

"Wij vinden het nog steeds jammer dat De Jong niet aan de slag kan", aldus de commerciële man van de bond. "Maar we begrijpen het wel. Laat eerst nu maar duidelijk worden hoe de KNVB er uit gaat zien."

Externe adviseurs lichten op dit moment de structuur van de voetbalbond door.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden