Van Poppel slaagt waar Breukink faalt

GANDIA (ANP) - Djamolidine Abdoesjaparow balde zijn vuist en Jean-Paul van Poppel lachte in zijn vuistje. Voor de tweede keer in twee dagen versloeg de Nederlander in een rechtstreeks duel het snelheidskanon uit het Gos.

Na zijn overwinning in Cordoba van woensdag, was de de sprinter uit de ploeg van Gisbers vrijdag in Playa Gandia in de vijfde rit van de Ronde van Spanje weer de rapste van het stel. Abdoe, de 'Rambo' van het sprintersgilde, toonde zich een slecht verliezer. Uitgerekend hij, de grootste boef als het op het eindschot aankomt, overwoog een protest in te dienen. Van Poppel zou van de rechte lijn zijn afgeweken. Zijn ploegleider Martinelli zag na het bekijken van de video-beelden evenwel af van een protest. Hij wilde zich niet belachelijk maken.

"Had hij moeten doen" , reageerde Van Poppel laconiek. "Ik heb alleen gedaan alsof ik de deur dicht zou gooien. Abdoe trapte in de val, want hij hield even in. Dat was voldoende." Van Poppel lijkt in de Ronde van Spanje op herhaling. Verleden jaar pakte hij vier dagprijzen. Dit keer heeft hij de helft van zijn triomfen al in bezit. En de 47ste Vuelta is pas vijf dagen oud. "Mijn doel was dit keer twee ritzeges. Dat heb ik eerder bereikt dan verwacht, ondanks het feit dat ik nog niet echt in vorm ben" , zei de winnaar.

De 29-jarige inwoner van het Belgische plaatsje Poppel is aan een uitstekend seizoen bezig. Geheel tegen zijn gewoonte was de 'Zonnekoning' - in de winter voelde hij zich zelden op zijn gemak - al vroeg in vorm. Hij won de openingskoers Midi Pyreneeen. De slotrit van de Middellandse Zee in maart en twee ritten in de Ronde van Murcia. Daarna kreeg hij een terugslag. Daar schijnt hij nu bovenop te zijn. "Na Parijs-Roubaix heb ik nog een fikse terugval gekend. Vorige week in de Grote Scheldeprijs kwam ik nauwelijks vooruit, hoewel de ploeg goed voorbereidend werk had verricht. Ik zag echt op tegen de eerste week in Spanje."

Van Poppel onderschatte zijn krachten. Zoals gisteren in de drukbevolkte toeristenplaats op de zonovergoten boulevard aan de Middellandse Zee bleek. Hoewel de wind in de rug een nadeel was voor de Brabander. Hij moet het op de laatste meters van zijn macht hebben en slimmigheid. En dat was hij in de finale. Want hij had in de laatste kilometers snel door dat de renners van Jan Raas iets van plan waren. "Ik zag Solleveld op kop sleuren. Met Vanderaerden in zijn wiel. Ik ben er onmiddellijk naar toe gesprongen. Heb Raab in het voorbijgaan naar voren geduwd. Om een springplank te hebben. Hij heeft zich het licht voor me uit de ogen gereden."

De Duitser, ook snel in de laatste meters, offerde zich op voor Van Poppel die alles uit zijn lijf perste en Abdoesjaparow opnieuw achter zich liet. Hoewel de duivenliefhebber uit Oezbekistan inmiddels ook twee ritzeges op zijn naam heeft staan, heeft Van Poppel in de rechtstreekse confrontaties een voorsprong van 2-0. Een uitstekende referentie voor een Tour-selectie. Want mocht Gisbers getwijfeld hebben of hij Van Poppel opstelt voor de Ronde van Frankrijk, na de twee dagsuccessen van kaliber kan hij niet meer om hem heen.

Daar waar de renner beweerde zich bij een mogelijk negatieve beslissing neer te leggen, liet Gisbers weten dat Van Poppel zeker van een plaats is wanneer de Tour in juli in San Sebastian vertrekt. In de Vuelta heeft Van Poppel op dit moment het falen van kopman Breukink, die inmiddels meer dan vijf minuten achterstand heeft op leider Cabestany - gisteren verspeelde hij weer 21 seconden - naar de achtergrond verdrongen. Gisbers weet het zwakke presteren aan maagklachten. De renner zelf zegt echter dat hij lichamelijk in orde is. "Ik heb geen excuus. Ik ben niet echt in vorm. Ik heb altijd een grote ronde willen winnen. Het lijkt erop dat het dit keer weer niet lukt. Want vijf minuten is veel" , stelde hij realistisch vast.

De Henninger Turm begint Belgisch territorium te worden. Net als vorig jaar won een Belg de klassieker 'Rund um den Henninger Turm' in Frankfort. Het was de beurt aan Frank van den Abbeelen. Deze 26jarige outsider zegevierde in de 31ste editie van Duitslands belangrijkste profwedstrijd. Na 209 kilometer passeerde Van den Abbeelen de eindstreep met 35 seconden voorsprong op de Italiaan Claudio Chiappucci en de Nederlander Frans Maassen, die als tweede en derde eindigden. Vijftien seconden had Van den Abbeelen zich van de hoofdmacht afgescheiden. Vorig jaar werd Johan Bruyneel winnaar. Sinds 1962 won zeventien keer een Belg in Frankfurt; in de laatste vijf jaar zegevierde vier maal een Belg.

Olaf Ludwig, de Olympische kampioen die vorige week eerste werd in de Goldrace, verspeelde winst door een val in de laatste kilometer. Op een minuut finishte de Duitser uit de Post-ploeg als vijfde.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden