Van Poetin geen spierballentaal dit keer, zijn inauguratie is een feestje

President Vladimir Poetin op weg naar zijn inauguratie.Beeld REUTERS

Met één hand op een gouden editie van de grondwet en omringd door duizenden zorgvuldig geselecteerde gasten, beloofde Vladimir Poetin zijn land nog eens zes jaar als president te dienen. 

Vanochtend is hij officieel ingezworen als president van Rusland, nadat hij in maart de verkiezingen met overmacht won. Ook tijdens zijn vierde termijn vergezelt Dimitri Medvedev hem weer als premier.

De ceremonie, live uitgezonden op de staatstelevisie, was zorgvuldig geregisseerd.  Eerst zoemden de camera's in op Poetin zittend achter zijn bureau, de mouwen van zijn overhemd opgestroopt. Vervolgens pakt hij zijn jas en stapt in zijn limousine op weg naar de inauguratie in het Kremlin. De auto die Poetin vervoerde, werd uitgebreid in beeld gebracht:  voor het eerst zat hij in een limousine van Russische makelij. 

Het is een statement en een opmaat naar Poetins vierde termijn. De Russische economie wordt zwaar getroffen door Europese en Amerikaanse sancties en wil de komende jaren minder afhankelijk zijn van de import uit het Westen. Hij  zette het herstel van de economie dan ook centraal in zijn inauguratiespeech.  "Rusland moet modern en dynamisch zijn, het moet zich aanpassen aan deze tijd", aldus Poetin.

De speech is een opvallende ommezwaai met de verkiezingsretoriek. In de aanloop naar de stembusgang van maart benadrukte Poetin de militaire slagkracht van Rusland. In de speech van vandaag kwam het onderwerp maar minimaal ter sprake.

Steven Seagal

Met zijn herverkiezing kan de president niet meer om de binnenlandse agenda heen. Uit een onlangs verschenen onderzoek van het onafhankelijke peilingenbureau Levada blijkt dat de Russen het meest ontevreden zijn over de ongelijke verdeling van de welvaart onder Poetins leiderschap.  En oppositiepoliticus Aleksej Navalny legt er keer op keer de nadruk op. Dit weekend kreeg Navalny tienduizenden Russen de straat op die zich verzetten tegen een nieuwe termijn van 'tsaar' Poetin. Honderden demonstranten zijn gearresteerd.

Of die arrestaties duiden op een verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting, moet blijken. De komende dagen mag Dmitri Medvedev, die gisteren als premier is aangewezen, een regering samenstellen. Dan wordt duidelijk waar Poetin de komende zes jaar de nadruk oplegt. 

Die inhoud stond tijdens de ceremonie van vanochtend nadrukkelijk niet centraal. De inauguratieplechtigheid is vooral een symbolisch moment, waarbij Poetin zich omringt met zijn getrouwen. Een paar personen vielen op. Zo was de voormalig  Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, nu voorzitter van het Russische oliebedrijf Rosneft, bij de plechtigheid. Ook de Amerikaanse acteur Steven Seagal die beschikt over een Russisch paspoort, was er. Net als de voorzitter van de beruchte motorclub de Nachtwolven.   

Lees ook:
Juncker: EU moet weer vrienden worden met Moskou

De voorzitter van de Europese Commissie vindt dat Europeanen te veel navelstaren. 'Je mag tegenwoordig niet zeggen dat Poetin je vriend is.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden