Zelf doenMerel Kamp
Van plopper tot klopboor: dit zijn handige gereedschappen voor in je kist
Ter afsluiting van haar klusrubriek, deelt Merel Kamp een overzicht van wat zij standaard in haar gereedschapskist heeft.
De klus is geklaard! Het voorjaar is in zicht en dat betekent dat dit voorlopig de laatste aflevering van deze rubriek is. De tuinrubriek komt terug en stuurt je naar buiten. Ook daar is genoeg te doen.
Voor mij betekent dit dat ik me eindelijk kan wijden aan alles wat ik wegens deze rubriek – en het broodnodige werk daarnaast – verwaarloosde. Vriendschappen, schrijfplannen en klussen in eigen woning. Vermoedelijk blijven zo bij veel mensen klussen liggen. Niet wegens onwil, maar gewoon. Er is een eindige voorraad energie en Netflix gaat makkelijker aan dan uit. Voor je het weet, zit je met een lijst achterstallig onderhoud en lijkt er geen beginnen meer aan.
Een laatste tip
In voorgaande afleveringen heb ik je laten zien dat je, meer dan je denkt, zelf kunt. Om de drempel verder te verlagen nog een laatste tip: zorg dat je een aantal dingen standaard in huis hebt, zodat een kleine klus niet gelijk een trip naar de bouwmarkt betekent.
Hieronder een beknopt overzicht van wat ik handig vind om in mijn gereedschapskist te hebben. Er zijn vast lezers (steevast man) die nu al in de pen kruipen om me te laten weten dat ik het weer he-le-maal niet begrepen heb. Gelukkig gaan zelfredzaamheid en zelfbeschikking hand in hand. Dus mijn allerlaatste tip: hoe je het ook doet, doe het vooral lekker zelf. Op jouw manier.
Rolmaat Om mee te meten.
Hamer Niet voor niets al millennia in verschillende vormen in omloop.
Accuboor (met spankop) + bitset + borenset hout en beton
Gaten boren in hout, baksteen, gips; monteren en demonteren. De accuboor maakt je handiger dan je al dacht dat je was. Let op: voor mensen met kleine handen zijn niet alle merken geschikt.
Klopboor Voor het zwaardere werk in bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen met betonnen wanden. Het is ook prima als iemand in je buurt een klopboor heeft.
Schroevendraaiers Een kruiskop, een platte kop, een spanningszoeker.
Schroeven, (beton)spijkers en (holle)wandpluggen Koop schroeven, spijkers en pluggen in verschillende soorten maten. Wanden van gips of plaat in je woning? Koop ook hollewandpluggen en gipspluggen.
Waterpas(je) Zonder waterpas leef je scheef.
Bril, handschoenen, oordoppen, mondmasker Wees zuinig op jezelf.
Japanse handzaag Met een Japanse handzaag zaag je door te trekken en niet door te duwen – zoals bij een westerse zaag. Het kost minder energie en je kunt precies werken. En ‘Japanse handzaag’ heeft meer cachet dan ‘zaag’, toch?
Een plopper Voor gore klussen.
Woolfiller, naald en draad Voor kleine reparaties aan kledingstukken.
Stanleymes Om je keukenmessen te ontzien. Altijd van je af snijden.
Potlood Wanneer ik mijn studenten een stuk papier uitdeel en vraag iets op te schrijven, kijken ze me meer dan eens ontredderd aan. Hoe dan?
Secondelijm Omdat bijna alles zich laat lijmen.
Schilderstape Om mansplainers de mond mee te snoeren, om mee af te plakken, om op af te tekenen. Koop een A-merk, zodat het ook echt blijft zitten.
Schuurpapier In ieder geval één stukje.
Sneldrogende muurvuller Voor wanneer je mis boort.
Tiewraps Voor MacGyver (weet u nog, de superhandige actieheld?) -achtige ingrepen.
Nijptang Gewoon, om dingen mee te nijpen.
Schrijver én maker Merel Kamp laat deze winter zien hoe je veel meer dan je denkt zelf kunt maken