Van paus tot kantelaars

Welke man of vrouw maakte het afgelopen jaar de meeste indruk op u? En: waarom deden zij dat? In de lijstjesgekte die zo bij het eindejaarsgevoel hoort, komen lezers met zeer uiteenlopende favorieten.

De paus
Hoewel we steeds meer regels af willen schaffen, komen er elk jaar weer meer regels bij. De man van 2013 die ons de weg uit dit moeras kan wijzen is paus Franciscus. Steeds weer verkondigt hij dat hij helemaal geen regels aan wil passen of af wil schaffen. Hij laat alleen zien hoe menselijkheid belangrijker is dan regels. Hoe contact en compassie wetten overstijgen.

Tom Schoemaker Apeldoorn

Edward Snowden
Met stip op één staat bij mij Edward Snowden, die zijn nek uitstak om de wereld wakker te schudden over inlichtingendiensten en hun overheden die individuele burgers zijn gaan beschouwen als informatiebron, die je onbeperkt kunt aftappen.

Bert Prang Leiderdorp

Robert Kranenborg
Dit jaar was het vooral meesterkok Robert Kranenborg die met zijn college over de koe in De Wereld Draait Door diepe indruk op mij maakte. Met grote liefde en diep respect sprak hij over Geertje, de koe die hij uitgekozen had om geslacht te worden. Ondanks dat het onvermijdelijke en het droeve van de dood dan toch dient te geschieden, bleef zijn respect voor Geertje bewaard. Het college was niet alleen een pleidooi om respectvol met dieren om te gaan maar ook voor het eten van minder en beter vlees.

Henk Sieben Rekken

Hilligje kok
Inspirerend waren voor mij;

Hilligje Kok, reformatorische vrouw uit Staphorst en hoofdrolspeelster in de documentaire 'Houdt God van Vrouwen?'. Zij kiest voor haar geloof én voor haar homoseksuele kind en zegt de kerk vaarwel; Frank Chan, horecaondernemer van restaurant Taiwan die stelling neemt tegen Gordons humor; Mark Verkerk, regisseur van de documentaire 'De Nieuwe Wildernis'; Bert Beun en Marc Otto, bestuurders van ROC Deltion College die 'de eed' aflegden voor onderwijsminister Jet Bussemaker en voltallig personeel en daarmee openhartig kiezen voor fair besturen; Maaike Ouboter, die over het verlies van dierbaren het prachtige 'Dat ik je mis' maakte; Ralf Keuning, directeur van museum De Fundatie. Hij zette kunst op de kaart en denkt in kansen en mogelijkheden; Prinses Beatrix, voorbeeld, verdrietig, vertrouwd. Haarlemmerolie in onze samenleving; Anouk, zette Nederland weer op de kaart met het songfestival. Lichtend voorbeeld of niet, ze deed het toch maar.

Petra Visser Zwolle

Kantelaars
Alle mensen die in hun directe sociale of fysieke omgeving anderen helpen: ruimen van zwerfvuil, boodschappen doen voor chronisch zieken, hulp bieden aan mensen die de regie over hun eigen leven missen, troost bieden, mantelzorgen, een blokje mee omlopen, lastige formulieren helpen invullen, enz. Kortom iedereen die anoniem, stelselmatig en zonder eigen gewin helpt om echte participatie in de haarvaten van de samenleving te realiseren.

Dit zijn kantelaars, want zij maken steeds opnieuw verbindingen, in dit geval tussen mensen, op een authentieke manier. Die in 2014 hopelijk inspiratie bieden voor alle andere terreinen in onze samenleving waar dringend herstel van verbindingen nodig zijn.

Dus alsjeblieft geen lijstjes met namen aan het begin van 2014, maar elke week inspirerende voorbeelden van stille werkers, die onze samenleving bij elkaar houden.

Maarten Vrolijk Dronten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden