Van paddo’s krijg je mystieke ervaringen én akelige gedachten

Nieuw Amerikaans wetenschappelijk onderzoek toont de spirituele potentie van de magische paddestoel aan.

Hippies werden er psychedelisch van, de Verenigde Staten nerveus: psilocybine. De stof die in sommige paddestoelen zit werd verboden. „Onze maatschappij is er zó door getraumatiseerd dat we het hebben gedemoniseerd”, zegt medicus Roland Griffiths van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore.

Hij vond het tijd voor een onbevooroordeelde studie naar de effecten van het goedje. De resultaten publiceert hij nu in het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Griffiths gaf in verschillende sessies 36 gezonde respondenten psilocybine, Ritalin (tegen adhd) of een placebo.

Aan de hand van vragenlijsten onderzochten psychologen de ervaringen van de deelnemers. Van de 36 hadden 22 deelnemers na inname van psilocybine ’een complete mystieke ervaring’; met Ritalin was dat bij vijf respondenten het geval.

Eén op de drie vrijwilligers noemde de ervaring met psilocybine ’de grootste spirituele ervaring van mijn leven’.

De stof bracht niet alleen hoogtepunten teweeg. Twintig procent van de gebruikers klaagde over angstaanvallen of andere negatieve emoties.

Giffiths waarschuwt voor achteloos gebruik van paddo’s en de belofte van een ’snelle route naar spirituele hoogten’. „Er zit een groot verschil tussen een spirituele ervaring en een spiritueel leven.”

Het effect van het hallucogene goedje in de paddo’s blijft trouwens niet beperkt tot die ene mystieke of spirituele ervaring, ontdekten de onderzoekers, maar heeft een nawerking van minstens zeven maanden, die zich uit in positieve veranderingen in gedrag en gemoedstoestand van de proefpersonen.

Overigens waren alle 36 proefpersonen bekend met enige vorm van spirituele praktijk, zoals bidden of kerkgang. Dat was een bewuste keus van de onderzoekers, die niet wilden dat hun proefpersonen in verwarring zouden raken door ervaringen die ze wellicht niet zouden kunnen interpreteren.

Nederlandse smartshops reageren enthousiast op het onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden