Van Paassen gaat voor de top

deurne – Dit weekeinde Nederlands kampioen worden ’op het thuisparcours’ in Sint-Michielsgestel en in 2013 de wereldtitel. Veldrijdster Sanne van Paassen, 22 pas, moet hard lachen om haar stellige uitspraak.

De guitige Brabantse, vorig seizoen doorgebroken als ’moddervreter’ en dit jaar de stap naar de wereldtop gezet, heeft haar pad strak uitgestippeld, bekent ze na haar schaterlach. Zowel sportief als maatschappelijk: „Ik heb mijzelf een spiegel voorgehouden en mij de kritische vraag gesteld wat ik graag wil doen met mijn leven.”

Over haar doelen was Van Paassen op betrekkelijk jonge leeftijd snel klaar. Fietsen en studeren. In eerste instantie in omgekeerde volgorde. Maar het combineren viel haar lastig. Vooral omdat ze „geniet als ik door de modder mag ploeteren”. En helemaal nadat bleek dat zij op topniveau met de beste vrouwen kon meekomen.

Van Paassen studeert bedrijfswetenschappen in Wageningen, vertelt zij in een grand café in Deurne, vlakbij haar geboortedorp Vlierden. „Ik had Wageningen gekozen omdat het vlakbij de Utrechtse Heuvelrug ligt. Prima trainingsmogelijkheden voor een veldrijdster.”

Toen bleek dat Van Paassen veel in haar mars had als crosser en de uitdagingen op sportief vlak meer en meer trokken, besloot zij terug te gaan naar Brabant. „In Deurne heb ik alles bij de hand: mijn trainer, medische begeleiding en ploeg.” Heimwee naar Brabant had ze niet, verzekert ze. „Maar het is wel lekker weer dichtbij mijn familie en vrienden te wonen.”

In Deurne bereidt Van Paassen zich voor op het NK dit weekeinde. Hoofdzakelijk binnen, want de ijzige condities maken fietsen buiten niet zonder gevaar. De paden en wegen zijn op sommige plekken bedekt met een gevaarlijke ijslaag. Vlak voor het NK wil Van Paassen alle risico’s vermijden. „De omstandigheden maken mij tijdens een wedstrijd geen barst uit. Tijdens een training wel.” Eind deze maand volgt het sluitstuk van het crossseizoen, het WK in het Duitse St. Wendel. Daar forfait laten gaan omdat zij willens en wetens buiten moest trainen, gaat haar niet overkomen, verzekert zij.

Uit Van Paassens mond klinken zelfverzekerde woorden, voorafgaand aan het NK. Zonder zich aan een voorspelling te wagen, houdt ze het op een ’podiumplek’. Dat is gezien haar prestaties dit seizoen, al vijf keer eerste in een internationale veldrit, een zekere inzet. De meeste weerstand komt naar verwachting van wereldkampioene Marianne Vos en in iets mindere mate van titelverdedigster Daphny van den Brand. „Als zondag alles klopt, kan ik kampioen worden. Als je niet in jezelf gelooft, kun je je grenzen ook niet verleggen.” De jonge Van Paassen werd vorig jaar op haar eerste NK derde.

Sindsdien is haar wielercarrière in een stroomversnelling gekomen. Ze zette een punt achter haar verbintenis bij ZZPR.nl, de ploeg waarvoor Van den Brand uitkomt. Van Paassen koos, opmerkelijk, voor haar eigen plan. „Het idee leefde al langer om een nieuwe ploeg te starten. Ik had dat wel eens geopperd tegen mijn privésponsor Brainwash (een kappersketen, red.). Het is een goede verandering geweest. Niet omdat ik het daar niet naar mijn zin had maar omdat ik mij nu heb omringd met de mensen die belangrijk voor mij zijn en waar ik vertrouwen in heb.” Van Paassen noemt het een „natuurlijke stap”, die meer inhoudt dan een zakelijke overeenkomst. „Randverschijnselen leiden af.” Wil zij haar doelen bereiken dan moet de basis staan als een huis.

Haar gedrevenheid en vooral de invulling van haar nabije toekomst, zijn bewonderenswaardig. Voor een sport waarin de vrouwen wat startgelden betreft een mijlenver achterlopen bij de mannen, is de sportieve uitdaging niet altijd evident. Ze is niet jaloers, wil als nieuwkomer ook zeker niet op tafel slaan om de grote financiële verschillen aan te kaarten. „We moeten het afdwingen met ons fietsen”, zegt de Vlierdense daarover. „Dat blijft echter lastig zolang de sport geen olympische status heeft.”

Van Paassens voorspelling dat zij in 2013 de wereldtitel wint, komt niet uit de lucht vallen. Ergens in 2012 hoopt zij haar studie af te ronden. Daarna heeft ze haar handen vrij om zich op haar missie in het veld te storten. Hoewel: „Misschien ga ik ook wel verder studeren. Doorleren verhoogt mijn kansen op de arbeidmarkt.” Tweeëntwintig maar gezegend met een realistische blik. „Ik had ook een ander leven kunnen kiezen. Maar wat ik nu doe, steek ik allemaal in mijn spreekwoordelijke rugzak voor later.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden