Van oudsher eilanders

FRANS NIEUWENHUIS

Een eeuw of zo geleden was Nederland zo'n vijfentwintig eilanden rijk. Inmiddels hebben, op een na, alle Zeeuwse, Zuid-Hollandse en Zuiderzee-eilanden een vaste oeververbinding of zijn ze opgegaan in de grote droogleggingen. Alleen de Waddeneilanden en het Zuid-Hollandse Tiengemeten bestaan nog als zodanig.

Zijn de namen van al die historische eilanden terug te vinden in huidige familienamen - bestaan er families die Van Walcheren of Van Schokland, Amelanders of Bevelanders heten? De volkstelling van 2007 levert een positief antwoord op die vraag.

Het simpelste voorbeeld is dat van de Van Wieringens. Rond 1400 personen dragen die naam, zij wonen voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland. Al in de 16de eeuw komt de naam voor in het Zuid-Hollandse plassengebied.

Dan zijn er de ongeveer negenhonderd personen die Van Urk of Urk en de rond veertig die Marken of Van Marken heten. De meesten van die van oudsher Zuiderzee-eilanders bleven daar in de buurt, ze zijn te vinden in Amsterdam, 't Gooi, de Flevopolder en op Urk zelf.

De rond 1200 personen die Van Schouwen, Schouwenaar of Schouwenaars heten zijn redelijk honkvast, ze wonen op Schouwen-Duiveland zelf of daar rond omheen. Honkvast zijn ook de ongeveer 1400 dragers van namen als Texel, Tessel, Van Tessel, Tesselaar en Thesselaars - die wonen voornamelijk boven het Noordzeekanaal.

Er zijn ook nog twaalf familienamen die afkomstig lijken te zijn van de eilanden Putten, Rozenburg, Tholen en Vlieland, maar die een andere oorsprong kunnen hebben. Ten slotte zijn er enkele tientallen personen die Van Pampus heten. Helaas, die naam heeft niets te maken met het Zuiderzee-eiland, maar zou afkomstig zijn van drie Duitse officieren die rond 1700 naar Holland kwamen; zij waren familie van elkaar en heetten Von der Hofen genannt Pampus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden