Van openluchtspel tot topsport 100 jaar

ROTTERDAM - De voor zaterdag uitgeroepen Nationale Korfbaldag en het wereldkampioenschap in november zijn de hoogtepunten in de viering van het honderdjarig bestaan van korfbal. Gisteren presenteerde de korfbalbond het programma van feestelijke activiteiten waarmee de korfballers hun eeuwfeest vieren.

Fred Troost

Eigenlijk is korfbal nog iets ouder dan een eeuw, want in 1902 introduceerde de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen het spel, waarvoor hij het idee op een cursus in Zweden had opgedaan. Inmiddels is zeker dat korfbal een afgeleide is van het Amerikaanse vrouwenbasketbal.

Broekhuysen richtte op 2 juni 1903 de Nederlandsche Korfbalbond op en die datum wordt als begin van het georganiseerde korfbal in Nederland gezien.

Naar buiten toe zal het WK in november het meest de aandacht trekken. Intern is het feestje van zaterdag in Bennekom de climax. Meer dan 3000 korfballers hebben zich al aangemeld.

De organisatoren zijn zo slim geweest op het complex van DVO alle nationale kampioenschappen te situeren, van pupillen tot hoofdklasse (PKC-Fortuna). Zo zijn er zaterdag acht nationale titels te verdelen, inclusief het kampioenschap van het vrouwenkorfbal, een opmerkelijk fenomeen in een bond die het gemengde karakter als speerpunt koestert. ,,De dames spelen in Brabant en Limburg en nu dus voor het eerst boven de grote rivieren'', vertelde een van de organisatoren trots.

Met de organisatie van een 'landelijke familiedag' scoort de korfbalbond overigens ook hoog bij een tweede speerpunt: korfbal als familiesport, kinderen mee.

Twee weken later zal het er op de officiële receptie in het Olympisch Stadion te Amsterdam wat ingetogener toegaan, al is als omlijsting wederom een wedstrijd gekozen, dit maal één in nostalgische sferen. Oud-internationals van Nederland en België zullen aantreden voor een wedstrijd volgens de oude drievakkenregels.

Voor het WK, dat van 2 tot en met 9 november in Rotterdam plaatsvindt, hoopt de organisatie 25000 kaarten te verkopen. Aan het hoofdtoernooi doen acht landen mee, verdeeld over twee poules. De halve finales en de finale zijn in Ahoy', de poulewedstrijden in het Topsportcentrum. Voorafgaand aan het WK zijn er plaatsingsrondes in Zeeland, waaraan zes teams deelnemen. Daarvan stromen er twee door naar het hoofdtoernooi.

Voor het WK heeft de korfbalbond een begroting opgesteld die ruim boven de één miljoen euro uitkomt, maar volgens voorzitter Cees Verbunt van de WK-organisatie sluitend is.

De korfbalbond timmert in het jubileumjaar voorts aan de weg met een tentoonstelling die in het najaar in de Rotterdamse Kunsthal wordt gehouden. De expositie verbeeldt aan de hand van zes thema's de ontwikkeling van korfbal: van openluchtspel tot topsport. De tentoonstelling is voor een breed publiek bestemd, want de korfballers willen hun sport bij meer mensen over het voetlicht brengen en vooroordelen wegnemen. Of de naam van de tentoonstelling daartoe zal bijdragen, moet blijken: 'Gemengd douchen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden