null

Criminaliteit

Van onlinefraudeurs is een op drie minderjarig

Oplichters op internet zijn vaker minderjarig. De politie wil doorstromen naar zware misdaad voorkomen.

Bijna een op de drie digitale fraudeurs was in 2019 minderjarig, meldt de politie. In 2016 was dat nog 12 procent. De toename lijkt te stroken met de observatie van agenten in Nederland dat meer minderjarigen snel geld lijken te verdienen met misdaad. De politie kan die waar­neming overigens niet staven met cijfers, zegt een woordvoerder.

De politie maakte gisteren ook bekend dat het aantal gepleegde misdaden voor het eerst sinds 2002 is gestegen ten opzichte van het ­vorige jaar. Bij digitale fraude gaat het volgens de politie bijvoorbeeld om bedrog op Marktplaats. Een oplichter plaatst een nepadvertentie, ontvangt geld van een koper, en stuurt vervolgens niets op. Ook zouden jongeren als tussenpersoon hun rekening beschikbaar stellen voor witwaspraktijken en daarvoor betaald worden. “Het is heel gemakkelijk om zo vanachter de eigen computer geld te verdienen”, zegt een woordvoerder van de politie.

Frank Weerman, bijzonder hoogleraar jeugdcriminologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, zegt dat “in voorgaande jaren er bijna geen jongeren zijn gearresteerd voor online delicten. Dus als dat nu wel gebeurt, stijgt het percentage al snel.” Hoewel het aantal minderjarige internetoplichters onbekend is, zijn er volgens de website van de politie in het afgelopen jaar 64 procent meer aangiften van digitale fraude gedaan dan in 2018.

Weerman is niet verrast dat onlinecriminaliteit onder jongeren vaker lijkt voor te komen. Hij wijst op onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) uit 2015, waarin een op de vijf jongeren aangeeft online misdaden te hebben gepleegd. Dat gaat vaak om kleine dingen, zoals het raden van een wachtwoord van een ander, of zich voordoen als iemand anders. Volgens dit onderzoek zeiden jongeren in 2015 dat zij online bijna net zoveel misdaden pleegden als offline. In politiecijfers is dat niet terug te zien. “Komend jaar komt het WODC met een nieuwe zelfrapportage van jeugdcriminaliteit”, weet hoog­leraar Weerman.

De politie signaleert meer trends onder jongeren die nog niet zichtbaar zijn in de cijfers. Zo lijkt er een toename te zijn in het aantal minderjarige drugskoeriers en zouden minderjarigen zich vaker in gewapende groepen organiseren. De politiewoordvoerder: “We willen deze problemen aanpakken nu ze nog klein zijn om te voorkomen dat deze vormen van criminaliteit een opstapje zijn naar zwaardere misdaad.”

Lees ook:

Voor het eerst in jaren neemt de misdaad weer toe

Aan de jarenlange daling van het aantal misdrijven is een einde gekomen. Vorig jaar werden ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018.

De criminaliteit daalt, maar hoe en waarom precies?

De daling van de criminaliteit is volgens het CBS een mysterie. Toch is er volgens criminologen wel degelijk een verklaring: het is een spel van vraag en aanbod.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden