De Wereld Draait Door

Van Nieuwkerk en Klein werken mee aan onderzoek naar wangedrag bij DWDD

Matthijs van Nieuwkerk in de studio van Matthijs Gaat Door, een programma dat hij maakte nadat De Wereld Draait stopte. Beeld ANP /  ANP
Matthijs van Nieuwkerk in de studio van Matthijs Gaat Door, een programma dat hij maakte nadat De Wereld Draait stopte.Beeld ANP / ANP

Oud-DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk en NPO-directeur Frans Klein hebben toegezegd mee te werken aan het onderzoek naar de werksfeer bij de NPO. Dat meldde commissievoorzitter Martin van Rijn dinsdagavond in het NPO-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

Redactie Trouw

“We willen ze allebei uitgebreid spreken en dat zal ook gebeuren”, aldus Van Rijn. “Daar zijn zij zeer toe bereid.” Van Nieuwkerk kwam eind 2022 onder vuur te liggen na een publicatie in de Volkskrant over de verziekte werkcultuur bij zijn programma De Wereld Draait Door. Redacteuren maakten onder meer melding van vernederingen en extreem hoge werkdruk. Zij kregen van de programmaleiding, personeelszaken en de omroep weinig tot geen steun, zeggen ze.

Frans Klein legde zijn taken voorlopig neer in afwachting van het onderzoek naar de misstanden. Klein was negen jaar lang als mediadirecteur van omroep Vara nauw betrokken bij het populaire tv-programma. In zijn latere functie als directeur van de NPO bleef hij dat.

De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) komt ‘rond de zomer’ met het rapport naar de werksfeer bij de NPO. De commissie werd vorig jaar november in het leven geroepen na een serie artikelen in de Volkskrant. Aanvankelijk zou slechts onderzoek worden gedaan naar DWDD, maar dat werd verbreed nadat meer meldingen waren gekomen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep.

Van Rijn stelde in Met Het Oog Op Morgen onder de indruk te zijn van de impact die het grensoverschrijdende gedag in Hilversum op sommige slachtoffers heeft gehad. “Het werkt heel lang na bij mensen die dit gedrag hebben ervaren, ook al is het lang geleden”, aldus de voorzitter. “Er zitten nog volop emoties, ook van dingen die jaren geleden gebeurden. Die hebben zo’n impact, mensen ervaren nog zoveel emoties als ze terugdenken aan die periode.” Hij beklemtoont dat het onderzoek snel, maar vooral zorgvuldig moet gebeuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden