Van Nieuwenhoven ook kandidaat-lijsttrekker

DEN HAAG - Fractievoorzitter Van Nieuwenhoven gaat toch de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap aan. Ze meldde zich gisteren als tegenkandidaat van haar collega-kamerleden Klaas de Vries en Bos. Haar inzet is zeven zetels terugveroveren van het historische verlies van de PvdA afgelopen mei.

In het tv-programma Buitenhof zei ze: ,,Ik ga voor dertig zetels.'' Ze wil de PvdA voor leden en kiezers 'weer een herkenbare vertegenwoordiger' maken.

Van Nieuwenhoven was eerst niet van plan om het partijleiderschap te strijden. De val van het kabinet heeft haar van mening doen veranderen. Hierdoor vallen in de PvdA de strijd om het leiderschap en het lijsttrekkerschap ineens samen. De inschrijving voor kandidaten sluit vrijdag.

Van Nieuwenhoven waarschuwde voor te hoge verwachtingen. ,,Als je zo'n dreun hebt gekregen als wij, ben je er niet snel weer bovenop.'' Van Nieuwenhoven wil de verkiezingen in met een kort, progressief manifest ('het PvdA-A4tje') als antwoord op het 'conservatieve beleid' van CDA en VVD.

Minister Nawijn (LPF) aarzelt nog of hij lijsttrekker wil worden. Hij wil geen kamerlid worden. Minister De Hoop Scheffer (CDA) wil om die reden geen plaats op de kandidatenlijst van zijn partij. Hij vindt het na zestien jaar kamerlidmaatschap welletjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden