Van nieuwe boeren en 'Nieuwe buren'

Ruim vier jaar geleden uitte ik op deze plek de vrees dat na het WK voetbal in Zuid-Afrika het met de Hilversumse interesse voor dit werelddeel wel weer gedaan zou zijn. Helaas kreeg ik gelijk. Natuurlijk hoorden we genoeg over Afrika, maar dan ging het meestal over ebola of ander leed. Zelden meer een uitgebreide documentaire over het dagelijkse politieke en sociale leven op dit continent.

Gelukkig maakt Bram Vermeulen met zijn VPRO-serie 'Dwars door Afrika' dit gemis meer dan goed. Zijn insteek is verfrissend en onthullend: het laatste werelddeel dat door het kapitalisme wordt overgenomen. En dan wel kapitalisme in zijn rauwste vorm. We zagen hoe in Zuid-Afrika de idealen van Nelson Mandela langzaam verdampen. De politie van het ANC opende het vuur op zwarte mijnwerkers.

In Zimbabwe maakten we kennis met de rijkste man van het land, pronkend bij zijn kledingkast. Hij had meer schoenen dan Imelda Marcos, en veel van zijn nieuwe overhemden zaten nog in plastic. "Ik koop omdat ik het kan." We zagen een soort omgekeerde Apartheid. President Mugabe onteigent blanke boeren, zonder enige compensatie, en geeft de akkers weg aan de zwarte bevolking. De landbouw is nu een potje, vertelde een zwarte man, omdat de nieuwe boeren niet de kennis en het materiaal hebben om het land te bewerken.

Zondag toonde Vermeulen in Zambia hoe Chinezen geleidelijk aan de economie overnemen. Een Zambiaanse mijnwerker vertelde dat het een uitdaging was om voor een Chinese baas te werken, maar dat bleek een cynisch grapje. "De lonen en arbeidsomstandigheden zijn slecht." Een fraaie reeks die actuele ontwikkelingen in dit continent in een historische context zet, maar ook voortdurend inzoomt op het micro-verhaal van de Afrikaan. En die pijnlijk aantoont hoe onmachtig en weigerachtig regeringsleiders zijn om de vruchten van het kapitalisme gelijker te verdelen, hoe democratie vaak een farce is en corruptie, ziekte en armoe het bestaan nog steeds bepalen.

Van nieuwe boeren in Zimbabwe naar 'Nieuwe buren' in Almere. Daar in de polderstad speelt zich een dramaserie af, die je bij tijd en wijle vastnagelt aan je stoel. De RTL 4-reeks, naar een thriller van Saskia Noort, draait om twee bevriende echtparen - gespeeld door Katja Schuurman, Thijs Römer, Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans - tussen wie het wel ontzettend mis móet gaan. Dat voel je al afleveringen lang , maar wat zal de oorzaak zijn? Het overspel misschien - swingen, heet het in de serie - dat Rebecca (Schuurman) en Steef (Römer) met hun buren willen ondernemen?

Dit drama (1,6 miljoen kijkers) is als een Hitchcock geladen met suspense. Spannende flash forwards met Rebecca's zoontje Sam en een clown (clowns zijn sinds Oude Pekela altijd eng, zoals u weet), een glurende buurman, en echtelieden die stuk voor stuk iets lijken te verbergen.

Daarbij is Almere voor 'Nieuwe buren' de uitgelezen stad omdat de kijker direct begrijpt dat je daar 'swinger' wordt of 's middags om half drie al aan de drank gaat (Rebecca op het schoolplein: "Ik zou iemand kunnen omleggen voor een lekker wijntje.") Moet ze natuurlijk zeggen van sponsor Gall&Gall. Nou ja, dat is wel een minpuntje. Maar voor de rest zeg ik: proost!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden