Van Moorsel ongesteld, 'dus super'

Haar menstruatiecyclus heeft bepaald dat Leontien Zijlaard-van Moorsel vandaag op de wielerbaan van Mexico-Stad haar aanval gaat doen op het werelduurrecord. Aan de laatste voorwaarde is voldaan. ,,Ik ben ongesteld, dus dat is super'', meldt Van Moorsel jubelend. ,,In de week voordat ik menstrueer heb ik altijd vermoeide benen, maar als het dan eenmaal zo ver is dan heb ik het idee dat mijn pijngrens verder weg ligt.''

John Graat

Van Moorsel wil in Mexico het huidige record van de Française Jeannie Longo uit 2000 (45,094 kilometer) uit de boeken rijden. Twee jaar geleden faalde ze in Manchester. Alles ging toen verkeerd. Het was de dag na de aanslagen in New York. Aan haar fietshouding was vooraf geen aandacht besteed, waardoor ze veel wind ving. Bovendien was ze niet ongesteld.

Dit keer is aan alles gedacht. Het werelduurrecord was haar hoofddoel dit jaar. Ze deed een windtunneltest bij TNO, waarna ze haar houding aanpaste, ze volgde een hoogtestage op de Sierra Nevada, liet omwille van de aerodynamica haar haar kortwieken, Nike ontwikkelde een haaienvinnenpak op maat en haar fiets werd bij de materiaalsponsor speciaal gebouwd voor de recordpoging.

De baan in Mexico-Stad ligt op 2240 meter hoogte. Mede door de lage luchtweerstand zorgde de Italiaan Francesco Moser op dezelfde piste in 1984 voor een verbluffend record, dat later door de nieuwe regels van de UCI weer uit de boeken verdween. Ook Longo was er succesvol. De afgelopen week werd de onderkant van de betonnen baan vernieuwd door een doe-het-zelf-gigant uit Nederland. Ook werden in de hoeken 1,70 meter hoge doeken gehangen die slechts 20 procent van de wind doorlaten.

De UCI zorgde gisteren nog voor irritatie door te eisen dat ook de bovenkant van de baan -waar Van Moorsel niet zal rijden- een nieuwe verflaag kreeg. Hetgeen geschiedde. Na de laatste fysiologische testen werd besloten dat Van Moorsel vandaag start. ,,Natuurlijk voel ik druk. Iedereen heeft er alles aan gedaan, maar de sponsors weten ook dat ik geen steekje heb laten vallen. Ik ben heel diep gegaan, tot jankens toe. Als het misgaat, kunnen we niemand iets verwijten.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden