Van misbruik verdachte docent na vijf jaar voor rechter

Het kindermisbruik zou al in 2011 hebben plaatsgevonden, maar pas vandaag verschijnt een voormalige leerkracht voor de rechter. Zeven minderjarige leerlingen van de orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam-Buitenveldert zou hij tussen januari 2011 en juni 2012 hebben misbruikt. Twee kinderen waren nog geen twaalf jaar.


De inmiddels 29-jarige man wordt verdacht van het oraal en anaal binnendringen van het lichaam van minderjarige kinderen en van het (laten) betasten van geslachtsdelen. Direct na zijn schorsing in juni vertrok hij naar Israël, pas later werd aangifte gedaan. Volgens het Openbaar Ministerie nam de uitleveringsprocedure 'geruime tijd' in beslag. Sinds november 2016 zit de verdachte vast in Nederland. Het onderzoek is nog niet afgerond, de pro-formazaak vandaag dient ook om het voorarrest te verlengen.


De verdediging verklaarde in 2013 op haar site dat er geen sprake was van een vlucht naar het buitenland. De school zou de man in november 2012 zelfs eervol ontslag hebben verleend. Dat wordt door de woordvoerder van Cheider ontkend. "We hebben van begin af aan volgens de letter van de wet gehandeld, er is overleg geweest met de vertrouwensinspectie en er is aangifte gedaan", zegt beleidsmedewerker Alexander van Dijkhuizen. Hij weerspreekt ook dat de school - 109 leerlingen, en zowel peuterspeelzaal, basis- als voortgezet onderwijs - een gesloten gemeenschap is, met een onveilig klimaat. "De school werkt volgens montessori- en daltonprincipes. We hebben juist transparante lokalen en open deuren. Iedereen gaat ervan uit, dat je verschrikkelijke incidenten kunt voorkomen, maar dat is dus niet zo. Dit kan elke school overkomen."


De inspectie bevestigt dat er overleg is geweest. Het gebruikelijke vierjaarlijkse rapport van februari 2014 spreekt wel van tekortkomingen op het gebied van veiligheidsbeleid. De veiligheidsbeleving van leerlingen en personeel werd niet bijgehouden, ook was er geen beleid gericht op het voorkomen en afhandelen van incidenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden