Van Miltenburg zit nog steeds niet lekker in haar rol

Beeld ANP

Bij een andere politicus was het gewoon een vervelende slip of the tongue geweest. Maar toen Anouchka van Miltenburg zich vannacht versprak, kwam gelijk de vraag weer op tafel: is zij wel goed genoeg als Kamervoorzitter? We vroegen het aan Bart Zuidervaart, chef van de politieke redactie van Trouw.

"Much ado about nothing", verzuchtte Van Miltenburg, na afloop van een hoofdelijke stemming aan het eind van lang debat over de gaswinning in Groningen. Wat ze vergeten was, was dat haar microfoon nog open stond, en dat haar onvrede met de gang van zaken in de Kamer dus voor iedereen hoorbaar was. Ze heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

Waarom maakte ze die opmerkingen?
Er zat iets van ergernis in haar opmerking. En die ergernis kan ik tot op zekere hoogte wel begrijpen. Een motie van wantrouwen van de Partij voor de Dieren werd in stemming gebracht, en ze verzochten daarbij om een hoofdelijke stemming.

Dat is natuurlijk hun goed recht. Maar aan de andere kant gebeurt het wel erg vaak dat oppositiepartijen het middel van de hoofdelijke stemming gebruiken, soms als pesterijtje, of om de aandacht te trekken. In dit geval moesten veel Kamerleden tot na middernacht blijven zitten, voor een motie waarvan je al van tevoren wist dat hij niet aangenomen zou worden. Je kunt je dus wel iets voorstellen bij haar opmerking. Maar het is wel bijzonder pijnlijk dat het net haar weer overkomt.

Want ze is wel vaker in de problemen geraakt.
In 2013 had ze het heel moeilijk. Sybrand Buma van het CDA verweet haar toen een keer in een debat partijdigheid. Daar reageerde ze toen heel emotioneel op. Later dat jaar leverde een meerderheid van de fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem kritiek op haar functioneren.

Dat is allemaal weer uitgepraat, en dat soort akkefietjes zijn er sindsdien niet meer echt geweest. Maar aan de andere kant is ze ook nooit echt lekker in haar rol gekomen als Kamervoorzitter. Ze heeft nooit echt het overwicht kunnen verdienen dat nodig is voor een voorzitter.

In de Tweede Kamer is bijvoorbeeld te vaak strijd over procedures. Soms overziet ze het speelveld dan niet goed, en wekt ze de schijn dat ze bepaalde partijen voortrekt of achterstelt. Daarbij moet ik wel aantekenen, dat het speelveld ook niet echt overzichtelijk is tegenwoordig: er zitten inmiddels vijftien fracties in de Tweede Kamer.

Brengt dit incident haar dan extra in de problemen?
Nee, er zijn verder geen signalen dat ze zich direct zorgen moet maken om haar positie. Dit was gewoon een ongelukkige uitglijder. Maar het helpt ook niet mee om haar gezag te verstevigen.

Denk je dat ze ooit nog eens een kamervoorzitter met veel autoriteit wordt?
Dat kan inderdaad komen met de jaren. Gerdi Verbeet kostte het ook een tijdje om er in te komen. Aan de andere kant: Van Miltenburg is nu al tweeënhalf jaar bezig, dus een echte beginner is ze ook niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden