Van Mierlo twijfelt over voortbestaan D66

AMSTERDAM (ANP) - Op de veertigste verjaardag van D66 heeft mede-oprichter Hans van Mierlo het voortbestaan van de partij ter discussie gesteld. Volgens hem heeft D66 de afgelopen kabinetsperiode te veel fouten gemaakt.

In de ogen van Van Mierlo heeft de partij haar geloofwaardigheid verloren door als coalitiepartner in het tweede kabinet-Balkenende geen breekpunt te maken van het vreemdelingenbeleid van VVD-minister Rita Verdonk.

Van Mierlo vindt dat bij de D66-leden, die zaterdag het verkiezingscongres in Amsterdam houden, de cruciale vraag voorligt: ,,Ga je nou door of zeg je na 40 jaar: het is genoeg geweest'', aldus Van Mierlo vrijdag in het tv-programma EenVandaag.

Pechtold

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold betitelde het als een ,,reële vraag''. ,,Ik ben niet verrast. Ik heb het er vaker met hem over gehad. Als je veertig jaar bestaat, moet je je afvragen hoe je verder wil.'' Inhoudelijk wilde hij niet ingaan op de uitlatingen van Van Mierlo. Hij zei alleen dat hij daar zaterdag, tijdens zijn congrestoespraak, op terugkomt.

Ook Tweede Kamerlid Boris van der Ham, die tweede staat op de kandidatenlijst van D66, noemde de vraag van Van Mierlo zinnig. Maar voor Van der Ham is opheffing niet aan de orde. ,,We hebben zoveel sympathie bij de bevolking, een derde heeft ooit op D66 gestemd. Dat moet je weer wakker kunnen kussen.''

Brinkhorst

Ook voormalig D66-vicepremier Laurens Jan Brinkhorst is er nog steeds van overtuigd dat een partij als D66 hard nodig is. Hij reageerde laconiek op de uitlatingen van Van Mierlo. Volgens Brinkhorst heeft de oud-partijleider wel vaker dit soort dingen gezegd.

Boris Dittrich, D66-fractieleider tijdens het grootste deel van de afgelopen kabinetsperiode, is het niet met Van Mierlo eens. Hij wees erop dat hij het regeerakkoord ter goedkeuring aan de D66-achterban heeft voorgelegd en dat die ermee in ruime meerderheid instemde. De fractie heeft het beleid van Verdonk altijd kritisch gevolgd, aldus Dittrich. ,,De voortbestaansvraag is voor mij niet aan de orde. Er is voldoende ruimte voor een sociaal-liberale partij.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden