Van Middelkoop bezoekt Uruzgan

Minister Eimert van Middelkoop van Defensie heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Nederlandse militairen in Afghanistan. Eind deze maand draagt Nederland het commando over de provincie Uruzgan over aan een gecombineerd Amerikaans-Australisch team

In Uruzgan opende Van Middelkoop de nieuwe basis van een speciale eenheid van de Afghaanse politie die sinds mei vorig jaar wordt getraind door Nederlandse commando's en mariniers. De demissionaire minister wees erop dat veiligheid een voorwaarde is voor de ontwikkeling van Uruzgan. „Ik ben ervan overtuigd dat Uruzgan de eerste provincie is waar de Afghaanse veiligheidsdiensten de verantwoordelijkheid overnemen”, zei hij.

Bij de opening van het kamp, dat door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is gefinancierd, zei Van Middelkoop ervan uit te gaan dat dit zijn laatste bezoek aan Uruzgan was als minister van Defensie. „Maar wees ervan verzekerd dat Uruzgan voor altijd in mijn hart blijft.”

Het kabinet viel in februari doordat er geen overeenstemming was om de huidige militaire missie in Uruzgan in een kleinere omvang te verlengen. Vanaf augustus trekken Nederlandse militairen zich daarom uit die provincie terug. Daarmee komt na vier jaar een einde aan de missie van het Nederlandse leger in Uruzgan.

Tijdens zijn bezoek sprak Van Middelkoop met de mannen en vrouwen van de laatste Task Force Uruzgan, de Nederlanders op de luchtmachtbasis bij Kandahar en met militairen op buitenposten, zoals Coyote in Deh Rawod. Die patrouillebasis werd overgedragen aan het Afghaanse leger.

Ook vloog de minister naar de post Tabar in het westelijke Deh Rashan-gebied, ten noorden van provinciehoofdstad Tarin Kowt. Volgens Defensie beginnen Nederlandse en Amerikaanse eenheden deze week aan gezamenlijke patrouilles als voorbereiding op de overdacht van het gebied aan Amerikaanse eenheden.

Vorige week bracht commandant der strijdkrachten Peter van Uhm nog een bezoek aan de troepen in Uruzgan. De afbouw van de missie is de komende maanden een megaklus. Zo moeten enkele duizenden containers met voertuigen, wapens, munitie en andere goederen terug naar Nederland worden vervoerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden