Van melk breek je heus je botten niet

Het is ons allemaal met de paplepel ingegoten: melk is goed voor elk. Met melk meer mans. Sterker nog, melk moet. Liefst in de hoeveelheden van Joris Driepinter, want dan word je er net zo groot en sterk van. Met grote en sterke botten vooral, want daarvoor levert melk een belangrijke grondstof: calcium. Daarom ook is er voor de minder melklustigen een nieuwe variant: met extra calcium.

Tegenwoordig vertoont de televisie vaak een Joris op middelbare leeftijd die na een wandeling door het bos slechts hoeft te worden opgemerkt door de serveerster of het glas melk staat al klaar. Want, luidt de boodschap: boven de vijftig loert de botontkalking - óók bij mannen, en behalve beweging is melk een goede remedie daartegen. En dat zeggen ze niet zomaar: jaarlijks breken tienduizenden oudere Nederlanders hun kalkarme botten.

Nu is iedereen het er wel over eens dat calcium een belangrijke bouwstof is. Het lichaam heeft calcium nodig voor de bloedstolling, de spiercontractie en het onderhoud van de zenuwbanen. Er is ook geen discussie over de vraag of onze botten kalk nodig hebben. Maar sinds een paar jaar lopen de meningen uiteen over de vraag of melk zo'n goede leverancier van calcium is.

Uit Amerikaans onderzoek onder verpleegsters bleek bijvoorbeeld dat de vrouwen die hun hele leven twee à drie glazen melk dronken, de meeste kans op botontkalking hadden. Het bracht sommige wetenschappers er zelfs toe te beweren dat melk slecht is: botten die zo verwend worden met kalkaanvoer, zouden het ook weer dubbel makkelijk afgeven.

Koren op de molen natuurlijk van veganisten, dierenbeschermers en wijzen uit het alternatieve circuit. Zij hebben altijd al geroepen dat melk mensvijandig is. Eén van hun goeroes, Robert Cohen, scoorde vorig jaar goed met zijn bestseller 'Melk, het dodelijke vergif'.

Dat werd de Nederlandse osteoporose stichting te gortig. Ze gaf de Utrechtse biologiewinkel opdracht de mogelijke schadelijke effecten van melk te onderzoeken. Resultaat: de wetenschappelijke nuance maakt gehakt van alle stellige uitspraken. Van het drinken van melk breek je heus je botten niet. Osteoporose is namelijk niet het gevolg van voeding alleen; ook erfelijke factoren, hormonen en mate van beweging spelen een rol. Melk kan dus nooit zo'n boosdoener zijn.

Maar, zegt de Biologiewinkel: kalk zit ook in andere voeding zoals kool en broccoli. 'Melk moet' is dus wat overdreven. 'Melk mag' is een betere slogan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden