Van Mata Hari tot Halina Reijn

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR&MEDIA

Jonge podiumkunstenaars financieel op weg helpen: dat is het doel van de door Helena Verhagen georganiseerde fotoveiling 'Revival of Captured Scenes'. Morgen kan in Amsterdam op foto's van onder anderen Mata Hari, Fien de la Mar, Jack Wouterse en Halina Reijn worden geboden.

Afbeeldingen van beroemde toneelvoorstellingen uit de afgelopen eeuw gaan onder de hamer. Ze zijn gemaakt door topfotografen als Jacob Merkelbach, Leo van Velzen, Ben van Duin en Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

De opbrengst van de veiling is bestemd voor het nog op te richten SEA Fonds. Startende kunstenaars kunnen er straks aanspraak op maken om hun marketingkosten te helpen dekken. "Ik deed al wat onderzoek naar de private financiering van podiumkunsten en kwam tot de conclusie: waarom zouden we zelf niet iets doen?", legt Verhagen uit.

De reactie vanuit de theaterwereld op haar initiatief om theaterfoto's te veilen, verraste haar: "We vroegen een aantal theatergezelschappen om hun mooiste foto's op te sturen. Ruim duizend kwamen er binnen, veel meer dan verwacht."

Drie curatoren maakten vervolgens een selectie voor de veiling: fotograaf Hans Aarsman, acteur Gijs Scholten van Aschat en kunstcriticus Anna Tilroe. De 150 uitverkozen foto's hangen nu in kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Het Theater Instituut Nederland (TIN) drukte voor de veiling een aantal historische foto's uit het interbellum opnieuw af. "De curatoren waren volledig vrij in hun keuze, maar ik ben blij dat deze foto's van het TIN het hebben gehaald", zegt Verhagen. "Je kunt de krijtstreepjes waarmee Merkelbach zijn foto van Mata Hari destijds heeft geretoucheerd gewoon zien zitten, zo scherp is de foto."

Ook van de recente voorstellingen 'Het Temmen van de Feeks' van Toneelgroep Amsterdam, 'King Lear' van het Ro Theater en 'Wat is het nu' van demugmetdegoudentand worden foto's geveild.

Het Maria Austria Instituut, dat de collecties van verschillende bekende (Amsterdamse) fotografen beheert, heeft nog 33 extra foto's bijgedragen. Deze worden niet geveild, maar zijn alleen deze week te bestellen. Er is werk van Austria zelf bij, maar ook van Paul Huf en Philip Mechanicus.

"Jonge kunstenaars zijn door alle bezuinigingen misschien wel het hardst getroffen", zegt Verhagen. "We willen op deze manier meehelpen aan het veiligstellen van een toekomst."

De fotoveiling is morgen om 16.00 in Arti et Amicitiae, Rokin 112, Amsterdam. Informatie: www.deveiling.org

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden