Van Marwijk is een orthodoxe bondscoach

Trainer wil presteren, voor opleiden is geen tijd en ruimte

HENK HOIJTINK | KRAKAU

Pas één keer eerder kwam het in de moderne geschiedenis voor dat Oranje in twee opeenvolgende titeltoernooien door dezelfde bondscoach werd geleid. Marco van Basten stond aan het roer tijdens het WK 2006 en het EK 2008. Na het WK 2010, waarin de finale werd bereikt, maakt Bert van Marwijk zich nu op voor zijn tweede toernooi - en als zijn tot 2016 verlengde contract daadwerkelijk wordt uitgediend, komen er nog twee bij: het WK 2014 in Brazilië en het EK van twee jaar later in Frankrijk.

Hoewel het feitelijk niet zo is, kan toch worden gesteld dat Oranje nu voor het eerst met een bondscoach op herhaling gaat. Van Basten had in eerste aanleg een nogal gekunsteld traject voor zichzelf uitgestippeld. Het WK 2006 zou een soort oefening zijn voor het EK 2008, de contractuele afsluiting van zijn tijdvak. Van Marwijk heeft zich van meet af aan ongecompliceerd opgesteld. Hij wil presteren, overal en altijd. In 2010 wilde hij dat, en nu dus weer, op in de kern dezelfde manier.

Aan de opmerkelijke tijdsduur van zijn nieuwe contract kleeft al gauw het beeld dat Van Marwijk zich met instemming van de KNVB als een tevreden werkgever op de doorstroming en zo nodig verversing van de nationale ploeg in de komende jaren gaat richten. Maar in het trainingskamp in Lausanne distantieerde Van Marwijk zich daar in krachtige bewoordingen van. Hij is er om de beste spelers van het land samen te brengen, niet meer en niet minder, stelde hij klip en klaar. Voor opleiding zoals bij een clubteam is geen tijd en ruimte.

Van Marwijk wil niets meer dan een orthodoxe bondscoach zijn, het genre waarin Dick Advocaat bij Oranje in het begin van deze eeuw vóór hem de laatste was.

Van Basten ging daarna anders te werk, en niet alleen omdat hij in zijn onervarenheid feitelijk nog geen coach was, en al helemaal geen bondscoach. In die toch al gecompliceerde positie was hij, na het afscheid van grofweg een generatie, ook nog eens genoodzaakt een grotendeels nieuwe ploeg op te bouwen. De kern van het huidige Oranje is door Van Basten gevormd. Van de zestien spelers die twee jaar geleden ook al behoorden tot de WK-selectie van Van Marwijk, debuteerde de helft onder Van Basten: Stekelenburg, Mathijsen, Kuijt, Van Persie, Boulahrouz, Schaars, Afellay en Huntelaar.

Twee van die zestien werden door Van Marwijk voor het eerst opgesteld: verdediger Van der Wiel en reservedoelman Vorm. De veranderingen van Van Marwijk zijn voorlopig vooral in de lagere segmenten terug te vinden.

Van de zeven nieuwelingen in vergelijking met 2010 debuteerden er vijf onder Van Marwijk: Willems, Strootman, Narsingh, Luuk de Jong en reservedoelman Krul. In de basisploeg zijn twee ingrijpender vernieuwingen aan te wijzen: de entree van Van der Wiel en de recente promotie naar de eerste keus van Afellay. Bovendien heeft Van Marwijk na het afscheid van Van Bronckhorst een nieuwe linksback ingepast, de nu geblesseerde Pieters, wiens vervanger voor het EK nog moet worden benoemd.

Dáárvoor is Van Marwijk aangesteld en inmiddels langer vastgelegd, níet om te hoeden over zoiets groots als de toekomst van het Nederlandse voetbal. "We hebben vertrouwen in de bondscoach en zijn staf, en streven ook bij het nationale elftal rust en resultaat na", zegt KNVB-directeur Bert van Oostveen. "Van Marwijk kiest met zijn veranderingen voor de weg van de geleidelijkheid. Dat is een richting die wij begrijpen en prima kunnen volgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden