Van Manens 'Life' in Carre Het Nationale Ballet brengt voor nieuw seizoen gevarieerd repertoire

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationale Ballet (HNB) is volgend seizoen weer terug in theater Carre in Amsterdam. De choreografie 'Life', die Hans van Manen in 1979 in het kader van het Holland Festival maakte, zal opnieuw worden opgevoerd. Ook zal Toer van Schayks 'Landschap' uit 1982 opnieuw in Carre te zien zijn. Speciaal voor het Circustheater in Scheveningen maakt de Franse choreograaf Redha het ballet 'Even the angels fall'.

In het volledige programma voor het seizoen 1994-1995 van HNB schrijft artistiek leider Wayne Eagling te hebben geprobeerd een evenwichtig repertoire samen te stellen, met eigentijdse produkties, maar zeker ook met klassiek werk. Wat dat laatste betreft wordt in december het romantische ballet 'Het Zwanenmeer' opgevoerd. In maart '95 zal 'The sleeping beauty' worden gedanst. Het seizoen biedt acht programma's. Alleen voor het zomerprogramma zijn nog niet alle onderdelen bekend.

Het Nationale Ballet opent het seizoen met een programma met drie choreografieen van Balanchine, Rudi van Dantzig en Nationaal-Balletdanser Alfredo Fernandez. Het wordt het debuut van Fernandez op het grote toneel. Van Van Dantzig wordt 'Ginastera' uit 1976 opnieuw uitgevoerd.

Een nieuwe avondvullende produktie van Jan Fabre in het Muziektheater (februari/maart 1995) belooft volgens Eagling een grote verrassing te worden. De nieuwe choreografie zal deel uitmaken van Fabres operatrilogie 'The minds of Helena Troubleyn'.

Begin november maakt HNB een korte toernee naar Lissabon om in het kader van Lissabon Culturele hoofdstad van Europa, William Forsythe's 'Artifact' te laten zien. Een reis naar Barcelona (april 1995) moest worden afgelast omdat het Gran Teatre del Liceu, waar de voorstellingen zouden plaatshebben, onlangs afbrandde. De directie van het gezelschap bezint zich nog op alternatieven voor deze periode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden