Van macht naar vergetelheid

Beweende Liberal Democrats-coryfee Kennedy zei het al: meeregeren slecht voor de partij

Humoristisch, geniaal, extreem talentvol. De Britse politiek - van links tot rechts - komt superlatieven tekort om een van de meest markante politici van de afgelopen jaren te eren. Het overlijden van Charles Kennedy (55), oud-leider van de Liberal Democrats, eergisteren leidde tot een golf aan emoties in Westminster. Hij leidde de partij naar een recordaantal zetels; sindsdien ging het vooral bergafwaarts.

Kennedy nam in 1999 het partijleiderschap over van Paddy Ashdown en wist binnen korte tijd tot vele Britse huiskamers door te dringen. Letterlijk, als regelmatig terugkerende gast van het populaire BBC-programma 'Have I Got News for You' (in Nederland bekend als 'Dit was het nieuws'). Met zijn scherpe, humoristische en zeer betrokken kijk op de wereld sprak de trotse Schot veel kiezers aan. In 2005 haalde hij 62 zetels voor zijn partij, de beste verkiezingsuitslag ooit voor de LibDems.

Maar een jaar later trad hij af, nadat bleek dat hij een drankprobleem had. Een zware persoonlijke nederlaag; sindsdien moest hij genoegen nemen met een plek als backbencher. "Hij had zijn kwelgeesten in het leven, die hebben we allemaal. Maar eenmaal op dreef was Charles de beste van ons allemaal", zei zijn voorganger Paddy Ashdown gisteren na zijn overlijden.

Kennedy voerde keihard oppositie tegen de inval in Irak in 2003, die gesteund werd door de Britse premier Tony Blair. De zorgen die hij toen uitte, bleken later grotendeels uit te komen. Daarnaast stemde hij als prominent lid van de fractie tégen de coalitie tussen de Liberal Democrats en de Conservatieven van David Cameron in 2010. Hij vreesde dat het de sociaal-liberalen geen goed zou doen; iets waar hij ook pijnlijk hard gelijk in kreeg.

De Liberal Democrats wilden graag het alternatieve geluid zijn, zich altijd positionerend tussen Labour en de Conservatieven. Het D66 van het Verenigd Koninkrijk: pro-Europees, met veel geld en aandacht voor onderwijs. Vóór 2010 kwam dat verhaal goed aan bij de kiezer, zeker onder studenten. En met Nick Clegg als nieuwe voorman leek de partij alleen maar verder te groeien. Hij verraste vriend en vijand tijdens de verkiezingscampagne vijf jaar geleden.

Maar eenmaal in de regering verschoot Clegg van kleur. Uitgerekend het collegegeld ging flink omhoog in plaats van omlaag, zoals Clegg had beloofd. De LibDems verloren veel van hun geloofwaardigheid, met name onder hun jonge achterban. Het kleine broertje in het kabinet-Cameron bleek de afgelopen vijf jaar nauwelijks uit de verf te komen. De premier trok alle credits naar zich toe en won op 7 mei zelfs een absolute meerderheid.

Clegg kwam slechts uit op acht zetels en trad af. De Liberal Democrats werden in alle hoeken van het land weggevaagd. Daar waar de partij in 2010 nog bijna een kwart van het electoraat aan zich wist te binden, bleek nu maar 8 procent van de kiezers bereid om op de LibDems te stemmen.

Ook de geliefde Kennedy, die in 1983 op zijn 23ste als een van de jongste parlementariërs ooit in het Lagerhuis terechtkwam, verloor vorige maand zijn zetel in het Schotse kiesdistrict Ross, Cromarty and Skye. De kandidaat van de Schotse onafhankelijkheidspartij SNP stootte hem en zijn dertig jaar politieke ervaring van de troon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden