'Van koffie voor de dienst ga je beter zingen'

Wat houdt gelovigen bezig? Trouw volgt het wel en wee van de protestantse gemeente Driebergen. Vandaag: de koffiebrigade.

GERRIT-JAN KLEINJAN

Er is nog geen sterveling in de Grote Kerk van Driebergen, maar in een zijzaaltje giet Bram Dekker al water in een ingenieus koffiezetapparaat. Geconcentreerd schept hij daarna in twee filters een aantal afgemeten bekertjes Max Havelaarkoffie. "We zijn een fairtrade-gemeente", zegt hij. Na een druk op een knopje klinkt in het inwendige van de machine gepruttel van de waterpomp. Langzaam vullen de twee ketels aan weerszijden van het apparaat zich met liters gloeiend vocht. Tevreden kijkt Dekker naar het proces. "Dit apparaat is goed voor zo'n tachtig kopjes koffie."

Dekker is deze zondagochtend verantwoordelijk voor de koffie na de kerkdienst - een onverwoestbaar gebruik in het dorp op de Utrechtse Heuvelrug, net als in talloze andere kerken. "Goed voor de onderlinge contacten", constateert Dekker.

Soms bespreken de gelovigen de preek nog even en wisselen ze de laatste nieuwtjes uit. Maar als Dekker het voor het zeggen had, nam de gemeente het bruine vocht op een ander moment tot zich. "Ik ben zelf een voorstander van koffie vóór de dienst. Dan kun je beter zingen."

Daar komt een vroege kerkganger aangelopen. De vrouw is de drempel nog niet over of het koffiearoma ("Hmmmm, wat ruikt het hier heerlijk") bereikt haar neus. Op Dekkers gezicht verschijnt een glimlach. Op fluistertoon: "Kijk, het is belangrijk dat mensen dat zeggen."

Als de dienst voorbij is, vult het zijzaaltje van de kerk zich met het geroezemoes van kerkgangers. Uit thermoskannen schenken de leden van de koffiebrigade - Dekker heeft assistentie gekregen van een goedlachse vrouw - tientallen koffiekopjes vol.

Voor Edwin en Emily Wolswinkel is het koffiemoment een uitgelezen kans om kerkleden te leren kennen. Het stel kijkt met een koffiekopje in de hand naar de mensenmassa. "We wonen pas zes weken in dit dorp. Dit is het moment om te zien hoe het eraan toegaat", zegt Emily Wolswinkel. "Sommigen spreken je aan, anderen groeten je omdat je nieuw bent." Haar man, die opgroeide in Driebergen, neemt een teug koffie. "Maar de koffie is hier al die tijd hetzelfde gebleven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden