Van kleuter op de poster naar kroonprinses op het Binnenhof

Wat iedereen al voorvoelde, gebeurt dus ook: Lilian Marijnissen, voormalig vakbondsbestuurder en de dochter van, maakt haar opwachting in de Tweede Kamer. De sollicitatiecommissie van de Socialistische Partij heeft besloten haar op plaats drie van de concept-kandidatenlijst te zetten. Vader Jan zag dat het goed was.

Een verrassing is het allerminst. Lilian Marijnissen (31) zit sinds haar achttiende voor de SP in de gemeenteraad van Oss. Dat ze sindsdien is klaargestoomd voor het grote werk, mag een understatement heten.

De gedachten gaan deze dagen uit naar die SP-verkiezingsposter uit 1989. Vader Jan (nog met snor) op de fiets, dochter Lilian (4 jaar) voorop in het kinderzitje. 'Socialistiese Partij, eerlijk en aktief', staat erbij. Het vertederende familietafereel mocht niet baten: ook deze verkiezingen leverden de SP geen enkele zetel op. De doorbraak kwam bij de stembusgang in 1994, toen de posters met vader en dochter waren ingeruild voor de tomaat.

In het Algemeen Dagblad zei Lilian Marijnissen enkele jaren geleden: "Ja, dat krijg ik steeds te horen. Dat ik de partij geen geluk bracht. Ik kan me van die fotosessie niet veel herinneren, alleen dat ik te groot was voor dat kinderzitje. Het paste niet!" In datzelfde interview verklaarde haar vader: "De poster moest de idylle van vader en kind uitstralen."

Er zijn meer politici die dat hebben geprobeerd. Wouter Bos in 2006, in campagnetijd lopend met een (lege) kinderwagen door Amsterdam. Hoewel daar ook meespeelde dat de toenmalige PvdA-leider hoopte dat de roddelpers hem hierna met rust zou laten. Diederik Samsom, die in 2012 zijn kinderen in een campagnespotje liet zien en zei: 'De volgende generatie heeft voor mij twee heel concrete gezichtjes'. Samsom boekte vervolgens een forse verkiezingswinst. Hij wel.

Ook deze zomer kwam het privéleven van de politicus in volle vaart de huiskamers binnen. Dit keer was het GroenLinks-leider Jesse Klaver, die in 'Linda's Zomerweek' (908.000 kijkers) uitgebreid mocht vertellen hoe hij zijn vrouw op het strand ten huwelijk had gevraagd. Compleet met meteorenregen. De campagne van GroenLinks begon niet gisteren, met de presentatie van het verkiezingsprogramma, maar al die woensdagavond in augustus, op de bank bij Linda de Mol.

Terug naar SP-kroonprinses Lilian Marijnissen. Een kind dat zijn of haar ouder volgt richting het Binnenhof is niet heel bijzonder. Gisteren werd bekend dat CDA'er Pieter Heerma op plaats zeven van de nieuwe kandidatenlijst komt, een plek die zijn verlenging van het Kamerlidmaatschap garandeert. Hij is de zoon van wijlen Enneüs Heerma. Pieter was jarenlang hoofd voorlichting van het CDA en is vandaag de dag vertrouweling van Sybrand Buma. Bij de VVD loopt Pieter Duisenberg rond, zoon van de oud-minister van financiën en de voormalige directeur van De Nederlandsche Bank. Vader Wim was overigens PvdA'er. De Volkskrant vroeg zijn weduwe Gretta Duisenberg destijds of Wim de politieke voorkeur van zoon een probleem zou hebben gevonden: "Wim zou zeggen: Laat 'm gaan." En of Pieter net zo'n goede econoom is als zijn vader: "Wie is dat wel, hè? Wim was uniek!"

De PvdA-fractie heeft Marit Maij, dochter van ex-minister van verkeer en waterstaat Hanja Maij-Weggen. Een CDA'er. Helemaal niet vreemd, vindt Marit Maij: "Een oom en tante waren betrokken bij de oprichting van GroenLinks." Wat als Lilian Marijnissen voor een andere partij had gekozen? Vader Jan, vorig jaar in het Brabants Dagblad: "Zelfs als ze voor Shell gaat werken, is het goed."

beroemde families op het Binnenhof

1.Donner

2.De Gaay Fortman

3.Van Aartsen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden