Van Kemenade imponeert

Het basloopje, waarmee de cd begint, doet direct denken aan 'In-A-Gadda-Da-Vida', een hit uit 1968 van de Amerikaanse popgroep Iron Butterfly.

Maar het vervolg, met een lyrische altsaxofoon en voorzichtig slagwerk, laat horen dat we hier toch echt met jazz, en niet met pop, te maken hebben. Het nummer is 'Isn't she beautiful', geschreven door de altist en leider van het kwintet, de Tilburger Paul van Kemenade. De titel van de cd is LIVE (HLM, AL 73083, distributie Challenge), maar de ondertitel '(except) Just for the Occasion' verduidelijkt dat niet alles live is opgenomen.

Live-opnamen kunnen een voordeel zijn. In de concertzaal is er een directe wisselwerking tussen musici en publiek, die in een studio vaak node ontbreekt. De musici worden gedwongen zich helemaal te geven. Dat kan leiden tot fouten, maar ook tot waarachtige hoogstandjes. Dat is hier ook het geval, al is ook het in de studio opgenomen nummer een juweel. De stuwende, lekker swingende ritmesectie en de blazers (Van Kemenade en trombonist Hans Sparla) verkeren in topvorm.

Van Kemenade is wellicht Nederlands beste altsaxofonist, met een onmiskenbaar ouderwets jazzy, direct herkenbare sound. Ook op 'Live', de vijfde cd van zijn kwintet, imponeert hij met het gemak waarmee hij een bijna ouderwetse jazzsound mengt met free en een meer eigentijds geluid. Ook de anderen - Sparla, pianist Jeroen van Vliet, bassist Eric van der Westen en drummer Pieter Bast - laten zich voortdurend van hun beste kant horen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden