Van Jongerenjaar is niet veel te merken

Breakdancers openden in januari het Jongerenjaar. (FOTO ANP )

Rotterdam riep zichzelf uit tot Europese jongerenhoofdstad 2009. Maar de havenstad wordt nog niet overstroomd door buitenlandse jongeren.

Op het Rotterdamse Weena worstelen drie Spaanse meiden met hun Lonely Planet tegen een windvlaag. Vanuit Amsterdam doen ze een dagje Rotterdam. Ze zijn meteen verdwaald in de immense bouwput voor het Centraal Station: „Rotterdam jongerenhoofdstad van Europa? Nooit van gehoord.”

„De buzz is laat, maar hij komt steeds meer op gang”, zegt Margreet Middelbeek over de onbekendheid van jongeren met Rotterdams zelfverklaarde status als Europese jongerenhoofdstad. In de stad wordt de adjunct-directeur van Your World, het bureau dat het programma voor het jongerenjaar samenstelt, vaker aangesproken over het jongerenjaar. En het aantal buitenlandse bezoekers aan de website groeit. Of die ontdekking nog tijdig genoeg is om het streefgetal van 25.000 Europese jongeren naar Rotterdam te lokken, blijft spannend. De teller staat nu op 1500. De Rotterdamse budgethotels merken nog niets van een buitenlandse invasie. „Er komen alleen Nederlandse jongeren op af”, zegt Pieter Bas van Litsenburg van de StayOkay.

PvdA-lijsttrekker Peter van Heemst lanceerde het jongerenjaar tijdens de laatste gemeenteraadscampagne, wijzend op de vergroening van de Rotterdamse bevolking. Bijna een kwart (128.812 inwoners) is jonger dan 28 jaar en de komende jaren wordt de stad nog jonger. Het nieuwe college nam het idee enthousiast over. Maar verantwoordelijk wethouder Orhan Kaya (GroenLinks) werd vorig jaar zomer weggestuurd, mede omdat de voorbereiding zwaar achter lag op schema. „Typisch Rotterdams”, vindt jongerenburgemeester Andrea Moreira Santos. „Vandaag wordt iets bedacht, morgen moet het er staan.” Rotterdam had er beter aan gedaan langer de tijd te nemen voor de voorbereiding, zegt de vijfdejaarsstudente (25) aan de Hogeschool Rotterdam. „Nu dreigt er heel veel geld doorheen te worden gepompt.”

Al heeft ze ook wel kleinschalige programmaonderdelen meegemaakt die stonden als een huis. Zoals 300 jongeren die een weekend lang praatten over hun idealen, bijgestaan door bekende Nederlanders. „Het zijn misschien niet alle jongeren in Rotterdam die je bereikt”, zegt ze, „maar je bereikt een paar jongeren goed.” Of het jongerenjaar een succes is, valt volgens haar pas over twee, drie jaar te zeggen wanneer de buzz buitenlandse jongeren verleidt tot een stedentripje Rotterdam in plaats van Amsterdam.

Na een ’manke start’ haalt de programmering nu al een voldoende, vindt wethouder Rik Grashoff: 57 procent van de Rotterdamse jongeren heeft minimaal een activiteit bezocht, achtduizend jongeren dansten anderhalve week geleden op het Your Music-festival – het eerste in een reeks van vijf zomerevenementen, Rotterdam haalde de uitreiking van de TMF-awards binnen en een graansilo aan de Maashaven staat de hele zomer bol van ’urban’, de lifestyle van straatjongeren.

Dat veel Rotterdammers mopperen dat ze niks merken van het jongerenjaar is volgens Grashoff een generatiekwestie. „Ouderen lezen een betaalde krant, jongeren sms-en of msn-en, zitten op Hyves en luisteren naar FunX-radio.”

Hij snapt dat het jongerenjaar kritisch wordt gevolgd, gezien het miljoenenbudget en de vooraf gewekte verwachtingen. „Maar of het een succes is, blijkt pas achteraf: is de participatie van jongeren erdoor verbeterd?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden