Van J.C. van Nazareth naar die uit Betondorp

JOHAN TEN HOVE

Zelden zo'n vreemde Pasen meegemaakt, en allesbehalve vrolijk. Op donderdagavond kon je op tv kiezen tussen een programma op NPO 1 en de rest. Tussen kijken naar de 'The Passion' met J.C. uit Nazareth en de rest met J.C. uit Betondorp. Ik heb een beetje heen en weer gekeken. Beide J.C.'s hadden zo hun discipelen. Bij J.C. van Nazareth waren dat jonge kerels en een mooie jonge vrouw die prachtig kon zingen. Bij J.C. van Betondorp waren het nogal bejaarde mannen, ik zag Frits Barend, Youp van 't Hek, Mart Smeets, Kees Jansma, Sjaak Swart, Matthijs van Nieuwkerk en Tom Egbers, alleen de laatste twee zijn nog onder de zestig. Ze haalden herinneringen op, lieten beelden zien en raakten soms een beetje geëmotioneerd. Ze spraken vaak met enige vertedering, maar ook bloedserieus over 'de grootheid, het geniale en het kunstzinnige' van J.C. uit Betondorp, die ons tenslotte had 'vrij gemaakt, uitsteeg boven de partijen, een verlosser was, de Catalanen van dictator Franco had bevrijd en nu een enorme leegte achterliet'.

Henk Spaan meldde nog dat J.C. uit Betondorp niet dood was, dat hij leefde, dat God wel dood was en dat dat terecht was. Geen vrouw te bekennen overigens, waarschijnlijk onder het motto dat vrouwen tegenwoordig dan wel een beetje kunnen voetballen, maar er natuurlijk nog steeds totaal geen verstand van hebben. En zo'n uitspraak had heel goed uit de mond van J.C. uit Betondorp kunnen komen, want die grossierde in dit soort logica, door zijn discipelen overigens als de ultieme wijsheid ervaren.

Mij zal het niet verbazen dat vandaag nog het bericht komt dat J.C. uit Betondorp waarlijk is opgestaan en door Frits Barend gezien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden