Van Irak naar Europa

Gisteren ging het verspreiden van de terroristische pest in het Midden-Oosten krachtig door. De koppensnellers van terreurbeweging Isis - lees Al-Kaida in Irak, Syrië en straks de rest van de regio - hebben hun opmars in het noordoosten van Irak doorgezet. Ze namen de steden Saadiyah en Jalawla met een verbluffend gemak in. Alsof de derde wereldoorlog, honderd jaar na de eerste, langzaam op gang komt maar dan in een onconventionele gedaante. Nu lijkt Sarajevo naar de woestijn verplaatst en Europa voor even nog van de ellende gevrijwaard.

Ik moet aan het enthousiasme denken waarmee in 2003 enkele vooraanstaande denkers, journalisten of hoogleraren (Jaffe Vink, Eildert Mulder, Afshin Ellian) de Amerikaanse invasie van Irak binnen deze krant begroetten. Alle pogingen om hen te waarschuwen voor dit volstrekt verkeerde antwoord op de vliegtuigen van 11 september, gingen in de geestdrift van toen verloren. Met kanonnen en reepjes chocola zouden Amerikanen democratie in Irak brengen en de seculiere dictator Saddam terecht voor zijn misdaden afstraffen. Ook al had hij met 11 september niets te maken. Maar nu begint het Midden-Oosten vlam te vatten en Bin Laden zweemt van geluk in zijn zeemansgraf. Hoe zijn terroristische operatie van 13 jaar geleden nu pas gigantische gevolgen gaat krijgen en de wereld in een destabiliserende crisis stort. Ergens in een ranch in Texas moet ex-president George W. Bush al schilderend van zijn pensioen genieten. Niemand die hem aanspreekt op de ravage die hij elf jaar geleden heeft aangericht. Dit is wat de schuldvraag en het verleden betreft.

Maar als we naar de toekomst turen, biedt geen enkele optie een oplossing voor Europa. Vroeg of laat zal de tumor die het Midden-Oosten en Afrika nu vergiftigt zich op ons continent willen verspreiden, waar ook vele moslims wonen en werken. Binnen het steeds beter bewapende terroristenleger van Isis stikt het van de buitenlandse elementen: duizenden Europese moslims die beter gemotiveerd zijn dan welke soldaat ook ter wereld. Ze zijn niet bang voor de dood en denken als enigen in de voetsporen van hun profeet te treden. Als krijgers die met het zwaard de gehele mensheid moeten onderwerpen. Voorlopig hebben ze aan Irak en Syrië handenvol werk. Wanneer het Westen zich zou laten verleiden tot een nieuwe interventie, zal de haat van de Europese djihadisten ongekende hoogten bereiken. De boodschap van de moslim als slachtoffer van de kruisvaarder zal in hun ogen een nieuwe dimensie krijgen. Wat Europa samen met Amerika ook besluit om het ontstaan van een gigantisch terroristisch nest in het Midden-Oosten te verhinderen, een volgende fase zal op Europees grondgebied plaatsvinden. Het is nu al van belang om het werk van inlichtingendiensten uit te breiden en internationaal beter te coördineren. Ook het repressieve arsenaal tegen djihadgangers moet worden verzwaard. Geen pardon voor terugkerende djihadisten. Dit is de prijs die betaald moet worden, willen we straks in Europa niet dagelijks met een lange lijst aanslagen en moorden worden geconfronteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden