Van intrigerend idee naar gewone actiethriller

Lucy

Regie: Luc Besson. Met Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Choi Min-sik en Amr Waked.

***

De mens benut slechts een klein gedeelte van zijn hersencapaciteit. Zo'n tien procent. Wat zou er gebeuren als we de rest aanboren? Twintig procent, veertig procent, zestig procent, en meer? De Franse actieregisseur Luc Besson komt met een intrigerende premisse op de proppen, die ons weer even herinnert aan de precieze betekenis van de genreaanduiding sciencefiction: wetenschap en fictie.

Zo valt op locatie in de Taiwanese hoofdstad Taipei de Amerikaanse studente Lucy per ongeluk in handen van een gemene meneer die via een chirurgische ingreep een nieuwe synthetische drug in haar buik implanteert. Het bloed spettert op z'n Tarantino's in het rond.

De bedoeling is om haar op het vliegtuig te zetten en als koerier te gebruiken. Het gaat om CPH4, de substantie die vrouwen in de zesde week van de zwangerschap produceren, in heel kleine hoeveelheden. Lucy, krachtig en kwetsbaar gespeeld door Scarlett Johansson, heeft een halve kilo van het spul in haar buik zitten, en als de boel begint te lekken, ontketent dat bovennatuurlijke krachten. Een en ander wordt uitgelegd door een hersenprofessor in Parijs (Morgan Freeman) waar Lucy - transformerend tot superwoman - naar op zoek gaat.

Teleurstellend is dat de supersensitieve vrouw - Lucy voelt, ruikt, proeft, hoort alles - uiteindelijk niet veel meer kan bedenken dan wraak, en daarmee rollen we in de aloude mal van de actiethriller, een gewelddadig spektakel dat zich op een pompende soundtrack ontrolt. De filosofische implicaties (we zijn niet ons brein, maar koloniseren ons brein) raken daardoor op de achtergrond. Je vraagt je halverwege af wat Kubrick ervan gemaakt zou hebben, of desnoods Spielberg.

Interessant is wel dat we bij gebruik van de volle honderd procent van onze hersencapaciteit eigenlijk supercomputers worden. Je zou hier ook God in kunnen zien, of Big Brother. Toch wat om over te prakkiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden