Van Hoof wil ouders van drop-outs korten op bijslag

Ouders van drop-outs worden gekort op de kinderbijslag als ze onvoldoende meewerken om hun kind alsnog een diploma te laten halen.

Dit plan bestudeert staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) op dit ogenblik. Hij wil daarvoor de kinderbijslagwet aanpassen.

Tijdens een conferentie van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over kind en sociale zekerheid zei de bewindsman gisteren bezorgd te zijn over het grote aantal jongeren van 16 en 17 jaar dat voortijdig de school verlaat. ,,Zonder diploma, zonder startkwalificatie, zijn ze kansloos op de arbeidsmarkt.''

Volgens Van Hoof moet stevig worden ingegrepen om grote maatschappelijke problemen te voorkomen. ,,Hoe sneller deze jongeren weer bij de les zijn, hoe beter het is - voor de kinderen zelf en voor de samenleving - want ze zijn kostbaar maatschappelijk kapitaal. We hebben hen nodig.''

Korting op de kinderbijslag moet ouders aansporen hun verantwoordelijkheid te nemen, zegt de staatssecretaris. Met zijn plan sluit hij aan op andere mogelijke sancties voor onwillige drop-outs. Het kabinet werkt aan boetes en kortingen op de bijstandsuitkering voor jongeren die stelselmatig weigeren mee te werken aan een zogeheten maatwerkproject dat hen aan het leren en werken moet krijgen. Drop-outs krijgen bovendien een meldplicht. Ze moeten verantwoording gaan afleggen bij hun gemeente over hun dagbesteding. In 2004 verlieten 64000 jongeren hun opleiding zonder startkwalificatie.

Van Hoof ontkent dat Nederland in vergelijking met andere westerse landen te weinig investeert in kinderen. Hij wijst op de kinderopvangregeling, de studiefinanciering en het nieuwe ziektekostenstelsel. Uit onderzoek van de SVB blijkt echter dat de overheid van alle regelingen een warboel maakt en een echt kabinetsbeleid ontbreekt. ,,De kansen van kinderen moeten worden geoptimaliseerd, want ze moeten de verzorgingsstaat gaan dragen'', waarschuwt SVB-onderzoeker Gijsbert Vonk.

Kamerlid Gerda Verburg (CDA) ziet niets in de strafkorting. Volgens haar moeten gezinscoaches, leerplichtambtenaren en spijbelcoördinatoren veel eerder ingrijpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden