Van Hoof: meer ruimte voor extraatje in bijstand

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken ziet meer ruimte voor gemeenten om een extraatje te geven aan mensen die lange tijd afhankelijk zijn van bijstand. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de nieuwe regeling kunnen gemeenten de zogeheten langdurigheidstoeslag vervangen door bijzondere bijstand voor langdurige minima. De Tweede Kamer en gemeenten hadden om meer ruimte gevraagd.

Nu geldt de langdurigheidstoeslag van enkele honderden euro's per jaar voor mensen die langer dan vijf jaar van een bijstandsuitkering moeten leven, en nauwelijks kans hebben om aan de slag te komen. Het recht op het extraatje vervalt zodra mensen enige inkomsten uit werk hebben, waardoor ze niet gestimuleerd worden om aan de slag te komen.

Maatwerk

Volgens Van Hoof kan de langdurigheidstoeslag zowel door individuele als categoriale bijzondere bijstand worden vervangen. In het geval van individuele bijstand gaat het om maatwerk en kunnen minima voor daadwerkelijk gemaakte kosten aankloppen bij de gemeente.

Bij categoriale bijstand kan een gemeente besluiten een bepaalde doelgroep extra steun te verlenen.De Tweede Kamer had ook om extra steun gevraagd voor chronisch zieken en gehandicapten die er maar niet in slagen een inkomen boven het sociaal minimum te vergaren.

Van Hoof stelt dat geen arbeidsgehandicapte ,,tussen de wal en het schip'' hoeft te vallen in het stelsel van de langdurigheidstoeslag. Maar omdat dit stelsel zo ingewikkeld is geworden pleit hij ervoor om deze, inclusief de middelen, op te nemen in de bijzondere bijstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden